Parodoje „Mokykla su Meile“, kuri atidaroma Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, pristatomas fotomenininko Ramūno Danisevičiaus darbų ciklas apie lietuviškos mokyklos nūdienos gyvenimą, vaikų laiko atspindžius mokykloje ir šalia jos.

Vaikų veiduose, žvilgsniuose, pedagogų portretuose mainosi mūsų dabarties ir ateities vizijos, atsinaujinančios visuomenės perspektyvos. Meniška Vilniaus „Vyturio“ pradinės mokyklos, pirmosios savarankiškos nepriklausomos Lietuvos ugdymo įstaigos (1991 m.), gyvenimo akimirkų retrospektyva puikiai dera su ir šiandien aktualiomis dr. Meilės Lukšienės įžvalgomis apie ugdymo prasmes, kūrybiškumo paieškas, kultūros ir švietimo sąsajas, humanistinės visuomenės vertybes, ateities mokyklos viziją, būtinybę išlaikyti kultūros savitumą ir tuo pat metu toleranciją kitoniškumui bei ugdyti pilietišką, išsilavinusią ir demokratišką visuomenę.

Meilė Lukšienė - lietuvių literatūros tyrėja, pedagogė, edukologė, humanitarinių mokslų daktarė, habilituota socialinių mokslų daktarė, Lietuvos švietimo reformos pradininkė, apdovanota už nuopelnus Lietuvos mokslui ir švietimui, 2004 m. apdovanota UNESCO Jano Amoso Komenijaus medaliu.

Meilė Lukšienė iškėlė esminius Lietuvos švietimo orientacijos klausimus: nacionalumo ir universalumo santykio, kultūrinės savimonės ugdymo, kultūrinės tradicijos tęstinumo ir švietimo modernizavimo. Ji suformulavo ugdymo siekiamybės – pilietiškos, savarankiškai, kūrybiškai ir konstruktyviai mąstančios, gebančios remtis įvairių kultūrų vertybėmis asmenybės – idėjas. Švietimo sistemą grindė Europos kultūros vertybėmis – asmens verte, prigimtine žmonių lygybe, sąžinės laisve, tolerancija ir demokratiniais visuomenės santykiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją