Internete adresu www.pilot.e-mem.org galima rasti istorinių kapinių planus, inventorizacijų duomenis, surinktos informacijos apie palaidojimus ir antkapinius paminklus, laidojimo papročius, nuotraukų, filmuotos medžiagos, kitos svarbios informacijos, kurią galima ir sužinoti ieškant ar vykstant lankyti konkretaus kapo.

Kaip sakė Vilniuje viešintis projekto "e-MEM" vadovas Halldoras Johannssonas, projekto tikslas - per pasaulinį interneto tinklą suteikti visuomenei galimybę naudotis duomenų bazėmis, aprašančiomis kapinių priežiūrą ir jų kultūrinį paveldą. Virtualus kapinių pristatymas ypač aktualus tiems, kurie ieško savo šaknų, protėvių ir giminaičių kapų įvairiose Europos šalyse.

Portalas pateikia duomenis apie Bolonijos miesto Certosa kapines Italijoje, vokiečių karių kapines Graikijai priklausančios Kretos salos Chanijos mieste ir ortodoksų kapines šios salos Retimno mieste, musulmonų kapines Graikijos Komotinio mieste ir Bernardinų kapines Vilniuje.

Iš viso šioje duomenų bazėje yra surinkta informacija apie 5 tūkstančius minėtose kapinėse palaidotų asmenų, o šių metų vasarą tikimasi į šią bazę įtraukti visas didžiąsias Europos kapines. Iš viso Europoje skaičiuojama per 400 tūkstančių veikiančių kapinių.

Pasak projekto koordinatorės Lietuvoje Audronės Vyšniauskienės, 1809 metais įkurtos Bernardinų kapinės Užupyje galėtų būti tikru kapinių istorijos vadovėliu, mat čia išlikę daug autentiškų statinių, tarp jų - vienintelis Lietuvoje išlikęs kolumbariumas, įrengtas kapines juosiančioje tvoroje. Išlikusi ir kapinių pašventinimo koplytėlė, o iš joje įmūrytos lentos sužinota apie pirmąjį palaidojimą Bernardinų kapinėse. Išsaugota ir centrinė apeigų koplyčia su altoriaus fragmentu bei kapinių vartai su nišomis varpams ir sargo nameliu. Nedaug tepakitusi ir kapinių takų su autentišku grindiniu sistema, galima rasti net ir pirmųjų antkapinių paminklų pavyzdžių.

Dabar virtualių kapinių projekte fiksuota apie 300 asmenų, palaidotų Bernardinų kapinėse, kuriose, kaip spėjama, gali būti apie 15 tūkstančių palaidojimų. Tarp garsiausių čia palaidotų žmonių yra daugiau kaip dvi dešimtys Vilniaus universiteto profesorių, Napoleono kariuomenės aukščiausio rango karininkų, muzikų, kitų žinomų to meto žmonių.

Virtualių istorinių kapinių projektas sukurtas remiant Europos Komisijai pagal Europos Sąjungos programą "e-Content".

Jei virtualių kapinių projektas sulauks susidomėjimo ir bus toliau finansuojamas, į jį norima įtraukti seniausias Vilniuje Rasų kapines, taip pat unikalias Bitėnų, Nidos kapinaites ir totorių kapines Keturiasdešimties totorių kaime.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją