Pirmieji du nekonkursinėje programoje pristatyti darbai – monospektakliai. „Kačius“ – tai tragikomiška istorija apie valkataujantį katiną donžuaną, kuris, leisdamas dienas prie kažkurio Peterburgo šiukšlyno, sugalvoja aplankyti į Ameriką nusidanginusį savo draugą. Už meistrišką V. Kunino apysakos inscenizavimą Rusijos nusipelnęs artistas Vsevolodas Čiubenka, spektaklyje įkūnijantis geras dvi dešimtis personažų, pelnė daugybę prizų Rusijoje ir užsienyje.

Dešimtis pasaulio šalių apkeliavo ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės Birutės Mar monospektaklis „Meilužis“ pagal Marguerite‘os Duras romaną. Tai gilus pasakojimas apie paauglę mergaitę, kuri, aplinkybių spiriama, neįtikėtinai sparčiai virsta savo vertę žinančia moterimi.

„Jau pirmieji spektakliai patvirtino, kad mūsų noras pristatyti aukšto lygio teatrinę kūrybą pasiteisino. Vasara ir kurortinė aplinka, regis, diktuoja orientaciją į lengvo turinio pramoginius projektus, tačiau aiškiai matome, kad Druskininkuose gero teatro gerbėjų yra tikrai daug“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinosi festivalio „Vasara 2013“ direktorius Edgaras Briedys.

Pirmosios savaitės programoje – dar du išskirtiniai vakarai: ketvirtadienį (liepos 18-ąją) Maskvos teatras Malaja bronnaja gatvėje pristatys kritikų išliaupsintą spektaklį „Trys aukštos moterys“, o šeštadienį (liepos 20-ąją) Valstybinis akademinis Jevgenijaus Vachtangovo vardo teatras žiūrovus kviečia į fatališkos meilės istoriją pagal Jeano Anouilh‘o pjesę „Medėja“. Abu spektakliai vyks „Eglės“ sanatorijos salėje nuo 19.30 val.

Pasak Rusijos spaudos, spektaklyje „Trys aukštos moterys“ pagal amerikiečių dramaturgo Edwardo Albee pjesę aktorės Jevgenija Simonova, Vera Babičeva ir Zoja Kaidanovskaja yra nuoširdžios, gyvenimiškos ir nesumeluotos. Trys moterys – veikli dvidešimtmetė teisininkė, penkiasdešimtmetė senukų prižiūrėtoja ir Alzheimerio liga serganti turtinga devyniasdešimtmetė – tai tarsi stotelės, leidžiančios pajusti kaip keičiasi moterų požiūriai į gyvenimiškas situacijas ir problemas. Aktorės tarsi mėgina pakilti virš žemės, išskristi į aukštybes kartu su žiūrovais, ir joms tai pavyksta! Ne veltui jau dešimtį metų šis spektaklis surenka pilnas sales.

Daugybės liaupsių susilaukė ir Rusijos nusipelniusios artistės Julijos Rutberg (Medėja) aktorinis duetas su Grigorijumi Antipenko (Jasonas). „Medėja“ – tai epinis pasakojimas apie meilę – pavojingą ir negailestingą, apie meilę, kuri žmogų nuveda į pražūtį. Antikinė tragedija pateikta šiuolaikiniuose kontekstuose, tačiau tai tik padeda labiau įsigilinti į moters ir vyro santykių psichologizmą, kone fiziškai pajusti kaip tarp dviejų žmonių negailestingai ir nesulaikomai veriasi juos pačius praryjanti bedugnė.

Kitą savaitę, nuo liepos 23-osios, bus pradėta rodyti festivalio „Vasara“ konkursinė programa. Joje dalyvauja 13 teatrų iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Armėnijos ir Moldovos.

Lietuvai konkursinėje programoje atstovaus Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, rodysiantis spektaklį „Dostojevskis vaikams“, ir Vilniaus teatras „Arlekinas“ su spektakliu „Nosis“ pagal to paties pavadinimo N.Gogolio apysaką.

Teatro festivalis „Vasara“ vyks iki rugpjūčio 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją