Birželio 30 – rugpjūčio 31 dienomis jau devynioliktą kartą vyksiančio „Kristupo vasaros festivalio“ pristatymas prasidėjo mankšta. Aerobikos treniruotėje mankštinęsi žurnalistai bei festivalio rengėjai skatino lavinti ne tik savo sielą, bet ir kūną.

„Juk pagal muziką žmonėms tenka dar ir pajudėti“, - sumanymo koncepciją paaiškino festivalio vadovas, maestro Donatas Katkus. Norėdamas įrodyti, jog klasikinė muzika gali būti suderinama su sportu, jis surengė gyvo garso koncertą baseine. Tokiam unikaliam festivalio rengėjų eksperimentui ryžosi visas sportiškai nusiteikęs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

Tiesa, sveikatingumas - ne vienintelė tema šiųmetiniame „Kristupo vasaros festivalyje“. Festivalio rengėjai akcentuoja dar vieną šūkį: „Vilnius - Europos metropolis“.

Į senojo žemyno metropolį birželio 30 – rugpjūčio 31 dienomis šiais metais suvažiuos gausus būrys užsienio svečių. Tarp jų – ne tik klasikinės muzikos atstovai. „Pas mus atvyksta ir buvęs „Eurovizijos“ laimėtojas Aleksandras Rybakas. Pasirodo, jo svajonė buvo kada nors gyvenime pagriežti smuiku su Šv. Kristoforo orkestru. Dabar jis repetuoja nuo ryto iki vakaro, bet ar padainuos ką nors „rybakiško“, ateisit ir pamatysit“, - kalbėjo D. Katkus.

Devynioliktasis „Kristupo vasaros festivalis“ bus persmelktas lotyniška kultūra. Iš viso bu surengta beveik šešios dešimtys koncertų.

Tarp paminėtinų - lenkų menininkų grupė "Karbido" pavers medinį stalą neįtikėtinų galimybių instumentu. Pirmą kartą Lietuvoje viešės nepranokstantis cimbolų meistras Giani Lincanas, turintis 40 metų patirtį muzikavimo šiuo instrumentu patirties.

Pirmą kartą Lietuvoje viešės ir auksinė gitaros žvaigždė - Antonio Forcione. 2009-aisiais jis Italijoje buvo išrinktas Metų muzikantu.

Festivalyje taip pat viešės Jorge Pardo - flamenko fleitininkas ir saksofonininkas. Šiais metais Prancūzijos džiazo akademija J. Pardo suteikė Geriausio Europos džiazo muzikanto titulą. Koncertą surengs sakralinių muziko svalandų pažiba - Ludgeris Lohmannas. Ji s- garsus vokiečiš vargonininkas, pedagogas bei mokslininkas Štutgarto aukštosios muzikos mokyklos profesorius. Tai muzikas, iš kurio trokšta mokytis gabiausias Europosvargonų jaunimas. Beje, L. Lohmannas prisidėjo prie "Oberlinger" vargonų statybos Šv. Kazimiero bažnyčioje vertingais patarimais.

Ugningasis flamenkas pirmą kartą suskambės LDK valdovų rūmų kieme. Jį atliks praėjusiais metais neginčytinai publikos simpatijas užkariavęs gitaristas Carlosas Pinana su grupe.

Charizmatiškasis mokslininkas ir muzikantas Antonio Rivasas pristatys "vallentato" ir "cumbia". Ši muzika yra dievinama Kolumbijoje, bet dar menkai žinoma svetur. O juk "cumbia" šokiai daugelyje Kolumbijos karibų pakrantės vietovių yra netgi populiaresnė už salsą.

Akordeono muzikos savaitės meno vadovas Martynas Levickis šių metų cikle nustebins net keliais visiškai skirtingais pasirodymais: šiuolaikinės muzikos pakvies pasiklausyti po žvaigždėmis - Lietuvos etnokosmologijos muziejuje temperamentingą A. Piazzolla muziką atliks su Klaipėdos kameriniu orkestru. P. Čaikovskio kūrinius atliks kaip ansamblio Oktako narys, o ciklą vainikuos Lietuvos akordeonininkų koncertas-maratonas. M. Levicki s- pirmasis akordeonininkas pasaulyje, pasirašęs sutartį su leidybine kompanija "Universal Music".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)