„Kuo šis darbas išskirtinis? Jis neakcentuoja vien tikdidvyriškumo, ir iš istorinio pasakojimo neišbraukia lakūnų silpnybių ar dalykų, kurie nusipelnė publikos juoko. Juk didvyrių šlovė nesumenks, jeigu kalbėsime ne tik apie jų narsą. Be to, jų istoriją pasakojame komikso, gana naujo reiškinio Lietuvoje“žanru, – sako „10 litų“ autorės.

Merginos tikina, kad iki šiol daugiau dėmesio skirta tik vienai Dariaus ir Girėno įvaizdžio pusei. „Skaitėme biografijas, lankėmės aviacijos muziejuose, kalbėjomės su lakūnais, istorikais – pamatėme, kad daugybė įdomių aplinkybių paskendo kažkur užmarštyje. Didžiausias dėmesys pastaruoju metu skiriamas tik skrydžiui. Odar kokius netikėtus sprendimus lakūnams teko priimti? Iš ko šaipydavosi, ir kas jiems buvo gražu? Kaip susipažino ir dėl ko galėjo susipykti? Kas dar be aviacijos jiems rūpėjo, ir kokioje aplinkoje subrendo skrydžio idėja?

Kas padėjo jai skleistis, o kas – trukdė? Mes siūlome šiek tiek atsitraukti nuo sudužusios „Lituanicos“ ir pažvelgti plačiau: į kavines, kur lakūnailankėsi, į gatves, į jų kambarius, stalčius ir gal net kišenes “, – teigia Miglė Anušauskaitė ir Gerda Jord, atsispiriančios nuo faktų ir istoriją interpretuojančios grafiniame pasakojime.

Komiksas prieglobstį pirmiausia rado kultūrinio žurnalo „Literatūra ir Menas“ portale, bet jį galima skaityti ir žurnale. Darbą autorės pasidalijo perpus: Miglė piešia Stepono Dariaus gyvenimo liniją, o Gerda – Stasio Girėno. Abi pripažįsta, kad nuoširdžiai gilinantis į istorinius šaltinius, būta įkvepiančių atradimų.

„Nustebau, kad prieš šimtmetį lietuviai taip drąsiai skraidė savos gamybos nuolat krentančiais lėktuvais. Be to, sudomino tai, kad Girėnas Amerikoje ilgai turėjo savo taksi įmonę. O taip pat du kartus keitė pavardę – vienąkart tam, kad klasta patektų į kariuomenę, o antrąkart – nes taip gražiau skambėjo prie Dariaus pavardės.
Apskritai, pastebėjau, kad Dariaus ir Girėno charakteriai labai skyrėsi, bet kartu ir vienas kitą papildė – kaip dvi banknoto pusės“, – sako Gerda Jord, piešianti Girėno liniją.

„Prieš pradedant domėtis Dariaus ir Girėno istorija, jiedu man atrodė kaip iškarpos iš mokyklinio vadovėlio – faktai yra, banknotas yra, bet neįsivaizdavau jų kaip gyvų žmonių. Buvo įdomu stebėti, kaip keičiasi šis požiūris: dar prieš pradedant paišyti su Gerda dažnai susitikdavome, pasakodavome, ką sužinojusios apie kiekvieną iš lakūnų, mėgindavome suprasti jų charakterius. Netgi ieškojome atitikmenų iš savo pažįstamų, svarstėme, kaip lakūnai elgtųsi patekę į įvairias situacijas. Pradėjus paišyti pasidarė aišku, kad figūros ant banknoto – bent jau mūsų akyse – tapo gyvais žmonėmis. Tikriausiai tas virsmas ir buvo įdomiausias“, – pastebi Miglė Anušauskaitė, piešianti Dariaus istoriją.

Naujos „10 litų“ serijos pasirodo kas dvi savaites, tačiau autorės nuo rudens žada dažnesnes publikacijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją