Tradiciniame Vilniaus festivalio rečitalyje klausytojų kvapą gniaužė smuiko ir fortepijono ansamblis - Nacionalinės filharmonijos scenoje spalvingų klasikos kūrinių paletę atskleidė Paryžiuje studijuojanti jaunosios kartos smuikininkė Dalia Kuznecovaitė ir pianistas, Nacionalinės premijos laureatas profesorius Petras Geniušas.

Išskirtinio smuiko ir fortepijono vakaro programoje skambėjo įvairių epochų kūriniai. Pradėdami koncertą Džiuzepės Tartinio (Giuseppe Tartini) Sonata smuikui ir fortepijonui, dar vadinama "Velnio trelėmis", skirtingo amžiaus ir patirčių muzikai parodė parodyti savo virtuozinius gebėjimus. Vėliau skambėjo Franco Šuberto (Franz Schubert) Fantazija smuikui ir fortepijonui C-dur, atskleidusi natūralų ir harmoningą dueto alsavimą, puikų ansambliškumą.

Antroje koncerto dalyje efektingai skambėjo itin retai atliekama Vlado Jakubėno kompozicija smuikui ir fortepijonui "Melodija-legenda", atvėrusi kelią melodingai ir poetiškai Cesario Francko Sonatai smuikui ir fortepijonui A-dur. Bisui D. Kuznecovaitė atliko Frico Kreislerio "Meilės kančias"

"Dalia yra labai jauna, talentinga ir muziką giliai jaučiantis žmogus. Kai ji groja, nori sublizgėti ne tiek techniškai, parodyti jėgos, kiek būtent atsiskleidžia gylis, mąstymas, visuma. Ji tai turi. Man tos jėgos netgi pritrūko, bet buvo dainingumas, subtilumas, frazavimas, štrichai", - vardijo Eltai po koncerto muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

Pasak muzikologės, tikru vakaro atradimu tapo V. Jakubėno kūrinys, labai retai atliekamas ir įdomus tiek atlikėjams, tiek klausytojams.

"Mano manymu, mudviejų su profesoriumi duetas išties labai pavykęs. Nors dažniausiai groju su orkestrais, kamerinėje aplinkoje groti su profesoriumi P. Geniušu man tikrai labai didelis malonumas, juolab atlikti šio vakaro repertuarą reikia išties didelės sceninės patirties", - sakė Eltai D. Kuznecovaitė.

Muzikos vertintojai žada 24 metų smuikininkei labai gerą ateitį, jeigu ji nepames savo jautrumo muzikai ar jaunos atlikėjos kas nors nenukreips neteisinga linkme. "Ji dar labai jaunas žmogus, dar renkasi savo kelią, interpretacijų kelią, jeigu nepasuks į techninę ar jėgos pusę, jinai tikrai bus ypatingai jautri ir gili muzikė, o jėga ateis su metais", - svarstė muzikologė L. Ligeikaitė.

D. Kuznecovaitė - ryškus vardas ne vien Lietuvos, bet ir kitų šalių scenose. Studijavusi Vokietijos aukštosiose muzikos mokyklose Kelne ir Rostoke, ji tęsia mokslus Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje, prof. B. Garlitskio klasėje. Smuikininkė - ryški solistė, daugelio tarptautinių konkursų laureatė, koncertuojanti didžiausiose Europos, Azijos bei Amerikos scenose. Šiais metais numatyti smuikininkės koncertai Vokietijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, JAV, Pietų Korėjoje, Portugalijoje. Neseniai laimėjusiai konkursą Vokietijoje Daliai buvo suteikta galimybė groti unikaliu italų meistro Lorenzo Ventapane smuiku "Napoli 1795".

Jau įpusėjęs 17-asis Vilniaus festivalis vyks iki birželio 20 dienos ir kvies į dar keturis išskirtinius koncertus. Artimiausias - birželio 13 dieną sostinės "Siemens" arenoje rengiamas pasaulinio garso atlikėjo Bobby McFerrino ir grupės pasirodymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)