Jau pernai, regis, ne visai pradžiamoksliškomis apimtimis - keturiomis performanso, video dokumentacijų, kūrybinių dirbtuvių ir muzikos dienomis - prasidėjęs, šiemet festivalis dar ūgtelėjo. Pagrindinė programa, kaip ir pernai, truks keturias dienas, nuo birželio 13 iki 16d., tačiau dar ir iki šio "didžiojo savaitgalio" performanso meno žinovai ir su šiuo vizualiojo meno žanru norintys susipažinti meno gerbėjai, studentai, ir bet kas, turintis noro plėsti akiratį, turėjo ir dar turės kur nueiti ir ką pažiūrėti - "CREATurE" renginiai vyksta jau nuo gegužės 23 d.

Diskusijos objektas: festivalis

Pernai pagrindine tema festivalis "CREATurE Live Art" pasirinko aktualų nepelno meno organizacijų klausimą - kaip jos kuriasi, kaip išlieka, kokios priemonės ir sąlygos yra esmiškos meno nepelno nebiudžetinių organizacijų veikloje.

Šiemet pagrindine tema tampa pats festivalis - jo sąvoka, problematika, galimybės ir aktualumas. Patirtimi ir žiniomis pristatydami savo festivalius dalinsis kolegos iš Berlyno performanso festivalios "Month of Performance Art - Berlin", Stokholmo festivalio "PALS" ("Performance Art Links) ir Gotenburgo festivalio, vykstančio birželio pradžioje, "Live Action".

Video dokumentacijoje bus pristatyti dar du festivaliai. Vienas jų - Kinijoje vykstantis "Guangzhou Live Action Art Festival", kitas - legendiniu vadinamas Džiugo Katino ir Lino Liandzbergio organizuotas festivalis "Dimensijos". Trumpas video iš "Dimensijos 1" "CREATurE Live Art" kontekste rodytas gegužės 30 d., o pagrindinį festivalio savaitgalį galerijoje "Meno parkas" bus pristatyti mažai kam matyta festivalio rengėjų filmuota medžiaga.

Eksperimentas, mokymasis ir perdavimas

Kūrybinių dirbtuvių užmanymas veikiausiai buvo pats dabartinio festivalio pamatas, mat būtent noras mokytis, pamatyti daugiau įvairių kūrybos principų, prieigų, sprendimų ir juos išbandyti paskatino "CREATurE" atsiradimą. Tad šiemet festivalio metu norintys ir vėl kviečiami į kūrybines dirbtuves, kurių vienos bus orientuotos daugiau į muzikinį performansą, o kitos - į, anot dirbtuves vesiančio J.Stampės - į regėjimo galimybes.

Muzikines kūrybines vokalinės improvizacijos ir jos taikymo elektroninėje muzikoje dirbtuves ves švedų duetas "Den Arkaiska Rösten", kurį sudaro profesionalūs atlikėjai ir kompozitoriai Per Åhlund and Girilal Baars, turintys dar ir savo asmeninių kūrybinių projektų. Per Åhlund jau ne kartą lankėsi Lietuvoje, o "CREATurE Live Art" scenoje - ir pernai, koncertavęs su savo soliniu projektu "Discrepant". Norintys dalyvauti vokalinės improvizacijos dirbtuvėse, kurios vyks sekmadienį, birželio 16 dieną, yra kviečiami registruotis (daugiau info - www.creatureliveart.lt), nes vietų skaičius labai ribotas.

Antrosios dirbtuvės - tai pasaulinio pripažinimo sulaukusio performanso menininko ir švedų festivalio "Live Action" kuratoriaus Joakimo Stampės „Efemeriški vandens kūnai − Kaunas“, kurių metu fantazijai reikštis galės leisti bet kas, norintis matyti daygiau ir kitoniškai patirti aplinką. Veiksmas vyks taip pat paskutiniąją festivalio dieną, sekmadienį, Rotušės aikštės prieigose Kaune.

Į edukaciją ir "gerosios patirties" perdavimą orientuotos ir festivalio metu vyksiančios paskaitos. Pirmoji jų įvyks jau šį penktadienį, birželio 7 dieną: galerijoje "Meno parkas" meno kritikas ir menininkas Kęstutis Šapoka skaitys paskaitą pavadintą "Performansas kaip kasdienė alter-politinė praktika: Redas Diržys / Alytaus avangardizmo dvidešimtmetis", pristatydamas politinę (kontr)kultūrinę alytiškio performanso menininko R.Diržio veiklą.

Kiek daugiau istorinės paradigmos festivalio metu bus aprėpta Česlovo Lukensko (ne)formalioje paskaitoje apie grupės "POST Ars" veiklą. Ar esate girdėję apie tuomet skandalingą "Kauno menininkų instaliacijų" atidarymą, po kurio grupės menininkai sulaukė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus narių pasipiktinimo "amoralumu", "diletantizmu" ir menininko vardo išniekinimu? Kad ir koks būtų atsakymas į klausimą, raskite laiko ir šiai paskaitai.

Specifiškesnė bus trečioji "CREATurE Live Art" metu siūloma paskaita, kurią ves Švedijoje gyvenanti serbų menininkė Dinka Pignon. Menininkė planuoja aptarti virtualiųjų erdvių problematiką, instaliacijas ir performanso meną - visa tai, apie ką vis dar tiek maža šnekama Lietuvos meno edukacijos diskurse.

Nuo Pietų ligi Šiaurės : tarptautinis performansas

Iš Berlyno į Kauną šiemet atvyks penki įvairių tautybių performanso menininkai, apsistoję šiame du polius apjungiančiame mieste: italų kilmės vokietijos menininkė Francesca Romana Ciardi, prancūzė Anaïs Heraud, iš Gabono kilusi, Vokietijoje gyvenanti Nathalie Mba Bikoro, meksikietė Lala Nomada ir britas Orion Maxted. Iš Švedijos atvykstanti menininkų komanda dar gausesnė - baltarusis Denis Romanovski, dalyvavęs performanso festivalyje "Dimensija 1", bei švedai Lovisa Johannson, Joakim Stampe, Johannes Bergmark, Erik Wijkström, Wenche Tankred, Dinka Pignon.

Lietuvių performansui šiemet atstovauja be išlygų viešųjų erdvių chuliganu vadinamas Redas Diržys, kontroversiškai vertinamas klaipėdiečių kūrėjų kolektyvas MeKuSa, besiruošiantis performansui Rotušės aikštėje, paslaptingas, visuomet kaukėtas Ramūnas Jaras, visuomet laukiamas klaipėdietis Benas Šarka ir Daina Pupkevičiūtė, performansą atliksianti festivalio įžanginėje programoje, birželio 8 d.

Performatyvus garsinis vyksmas

Jaunas "CREATurE Live Art" dar tik kuriasi tradicijas, viena jų - vadinamoji muzikinė festivalio dalis. Kaip ir pernai, ji nugriaudės šeštadienį (birželio 15 d.) "Fluxus Ministerijos" pirmajame aukšte. Koncerte pasirodys jau minėtasis švedų duetas "Den Arkaiska Rösten", naują programą pristatys aktyviausias alternatyviosios muzikos scenos koncertų organizatorius ir elektroninės muzikos kompozitorius Arma (Agharta), vos pavasarį surengęs intensyvų koncertinį turą įvairiose vakarų Europos šalyse, šįsyk grosiantis su savo projektu "Bruzgynai".

Iš Brėmeno Vokietijoje specialiai į "CREATurE Live Art" atvyksta "Feine Trinkels bei Pinkels Daheim", turintis stebukladario galią instrumentais paversti įvairiausius rakandus, daiktus, žaislus ir visa, apie ką nė nesusimąstytum nusprendęs "groti muziką". Drauge su FTBPD atvyksta ir projektas "1000SHÖEN", atliekamas Helge S.Moune, kuris garsą išgauna iš Antrojo Pasaulinio karo bombų skeveldrų, surinktų Brėmeno prieigose.

Penktasis projektas, pasirodysianti koncertinėje "CREATurE" programoje - puikiai žinomas kauniečių elektronikos, improvizacijos ir vizualinės poetikos kolektyvas "Sovijus", muzikos gijomis vedantis tamsiu taku tarp netvaraus "čia" ir nepažinaus "ten".

Festivalio rengėjai primena, kad visi festivalio renginiai - kaip visi geriausi dalykai gyvenime - yra nemokami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją