Baletą sukūrė lenkų choreografas ir režisierius Robertas Bondara kartu su lenkų kūrybine grupe. Premjeriniuose spektakliuose Čiurlionį įkūnys Genadijus Žukovskis, Martynas Rimeikis ir Marius Miliauskas, jo mylimąsias - Anastasija Čumakova, Olga Konošenko, Inga Cibulskytė, Margarita Verigaitė.

"Labai troškau nevietinio choreografo - norėjau netikėto žvilgsnio, kitokio požiūrio į Čiurlionį, jo kūrybą ir asmenį. Baletas jokiu būdu nėra biografinis, nors visi jame veikiantys personažai realūs", - teigia kompozitorius G. Kuprevičius.

Choreografui R. Bondarai svarbiausia buvę šiame balete atrakinti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio asmenybę ir psichologinį portretą, atskleisti jį kaip žmogų, parodyti scenoje tikrų žmonių istorijas.

Scenografiją ir kostiumus kuriančios lenkų dailininkės įkvėpimo ieškojusios M. K. Čiurlionio tapyboje. Jų sukurtoje scenografijoje bus daug šviečiančių vertikalių, primenančių stygas arba muzikos instrumento vidų, kurios rodys ir laipsnišką personažo psichologinės būklės kitimą. Kostiumų spalvos irgi primena Čiurlionio paveikslų koloritą, o veidrodinės grindys bus nuoroda į menininko tapybos kūriniuose dažną atspindžio motyvą.

Baleto muzikinis vadovas Robertas Šervenikas sako manantis, jog G. Kuprevičiaus stiprioji kūrybos pusė - muzika teatrui. Naujajame balete bus ir nemažai vokalo - dainuos choras ir trys personifikuotos Čiurlionio moterys.

Penktadienį ir sekmadienį baletą diriguos R. Šervenikas, o šeštadienio premjerinį spektaklį prie dirigento pulto stos Mantas Jauniškis.

"Čiurlionio" premjera Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras baigia kūrybinį sezoną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)