Knygos "krikštynos" trečiadienį vyko Vilniaus mažojo teatro kavinėje, o jų liudininkais buvo Regimantas Adomaitis, Gražina Baikštytė, Eglė Gabrėnaitė, Arūnas Sakalauskas, Algimantas Bučys ir didelis būrys R. Tumino asmenybės ir kūrybos gerbėjų.

Knygoje per įvairių teatro ir su teatru susijusių žmonių pasisakymus užfiksuotas R. Tumino kūrybinis laikotarpis Lietuvoje ir Maskvoje. Tai, pasak literatūrologo A. Bučio, tarsi du veidrodžiai, kuriuose - skirtingi R. Tumino atspindžiai.

"Šios knygos žanras yra visai naujas ne tik mūsų teatriniame gyvenime, bet ir istoriografijoje. Istorikai vis dažniau supranta, kad nebegalima apsieiti vien tik monografijomis, kai vienas autorius rašo apie tam tikrą objektą. O juk visuomenėje cirkuliuoja daug visokių neoficialių nuomonių, kurių kartais žmonės bijo pasakyti, kartais nenori, bet tas pogrindinis planas visada kertasi su oficialiąja nuomone recenzijose ar laikraščiuose. Todėl istorikai mėgina užrašinėti tai, ką žmonės kalba. Džiugu, kad Gražinai pavyko nesikišant į pačius pasakojimus, jų net nekomentuojant, padaryti tą kompoziciją žmonių, kurie susilietė su Tuminu gyvenime, ir parodė tokį įvairiaspalvį jo paveikslą", - pabrėžė A. Bučys.

Pasak jo, visą laiką kyla daugeliui rūpimas klausimas, kodėl R. Tuminas paliko Vilniaus mažąjį teatrą ir Lietuvą ir išvyko vadovauti Maskvos J. Vachtangovo teatrui. "O atsakymas labai paprastas - jis sako, čia yra siaubingos sąlygos, ir jis nevynioja žodžių į vatą, kalba, kas darosi mūsų Teatro akademijoje, kaip ji ruošia aktorius, kokias specialybes, kaip tas krepšelis priverčia studentus trauktis, ir tiesiai šviesiai sako, kad mes gaminam būsimuosius emigrantus. Tokie dalykai priverstų pamąstyti ir mūsų kultūros šefus", - kalbėjo A. Bučys.

Knygoje spausdinami G. Baikštytės pokalbiai su R. Tumino kolegomis, aktoriais, draugais Lietuvoje ir Maskvoje, taip pat paties režisieriaus prisiminimai, mintys apie teatro paskirtį ir gyvenimo vertybes.

Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis, knygos įžanginiame straipsnyje R. Tumino kūrybinį kelią glaustai apžvelgia teatrologė Daiva Šabasevičienė. Pateikiama ir išsami R. Tumino biografija su visais jo kūriniais teatre.

Leidyklos "Tyto alba" išleistą knygą "Rimo Tumino sodas" ketinama išversti į rusų kalbą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją