Tai maždaug 20-ies metų laikotarpyje rašyti literatūriniai laiškai, pokalbiai apie kūrybą ir labai kasdienius dalykus, informuoja LRT televizijos naujienų laida „Panorama“.

Dviejų žinomų literatūros žmonių – poeto Marcelijaus Martinaičio ir profesorės Viktorijos Daujotytės – kalbėjimasis laiškais prasidėjo 1981-mais metais, truko iki 1988-tųjų. Dar po 10 metų buvo išleistas knygele „Prilenktas prie savo gyvenimo“. Pokalbius tęsti ryžtasi 2011-taisiais. Pradžia, po tiekos metų tylos, pasak Daujotytės, nebuvo lengva.

„Iš pradžių lyg ir nebuvo mūsų tokių sąlyčio taškų ir, galvojau, kad gal mes ir nebegrįšime, nebeįbrisime į tą patį vandenį antrą kartą kaip esame perspėti. O paskui jis pajuto, kad kažkuo lyg užgaunu jo širdį ir kad provokuoju jį tiems atsakymams ir tada kai jis atsakydavo, aš pajusdavau, kad tuose atsakymuose tarsi slypi vėl ėjimo galimybė ar naujo klausimo“, – sako viena knygos autorių V. Daujotytė.

Knygos autoriai - du, tačiau Daujotytė pabrėžia, kad pagrindinė figūra – Marcelijus Martinaitis. Knyga, pasak jos, rašyta siekiant iš arčiau pažinti iškilų kūrybos žmogų, išklausti jo požiūrį į kai kuriuos patirties dalykus, ar mįslingus vaizdinius kūryboje – kaip pavyzdžiui – negimusios sesers.

„Tai rūpėjo paklaust – kadangi du broliai Martinaičiai, kaip yra su ta seseria – iš kur tas vaizdinys. Martinaitis gražiai kalbėjo apie savo netikrą seserį, kurią turėjo, kuri turėjo jam reikšmės, su kuria bendravo“, – sako V. Daujotytė.

Į knygą sugulė ir ankstyvieji ir vėlyvieji – per maždaug pusantrų metų parašyti literatūriniai laiškai. Pavadinimą – „Sugrįžęs iš gyvenimo“ – sugalvojo pats M. Martinaitis – esą toks žmogus tarsi gyvena trečią gyvenimą, bet neatskirtą nuo vaikystės, jaunystės, nei nuo gyvenime priimtų sprendimų.