Debiutas

Martynas: Vienu metu turėjau visą krūvą debiutų teatre: spektakliuose „Batraištis“, „Kelias“, „Žuvėdra“, „Nuogas karalius“. Repetavome dieną ir naktį. Tais pačiais metais prisistatėme ir „Tylos!“ festivalyje, panašiai, kaip šiais metais spektaklis „Brangioji mokytoja“. Manau, kad debiutai buvo sėkmingi, dauguma spektaklių tapo repertuariniais. Žinoma, jausmas, kai pirmą kartą lipi į sceną, neapsakomas: begalinis jaudulys, be to, nežinai, kaip viskas bus, kaip tas ritualas įvyks, kaip žiūrovai reaguos. Tik vėliau, pamažu išmoksti valdyti publiką.

Jurga: Šypseną kelia prisiminus koncertus mokykloje: tada parodijuodavome mokytojus. Jokios baimės išeiti į sceną, tik jausmas, kad turi paslaptį, žinai kažką, ko niekas kitas dar nežino. Tada nekantrauji, nori tą paslaptį atskleisti. Tas jausmas mane lydi iki šiol. Pradžia yra labai svarbi, bet dar svarbiau nelikti debiutanto pozicijoje. Bus įdomu stebėti šių metų „Tylos!“ debiutantų karjerą. Tobulėjimas, procesas, paieškos – toks yra kelias.
Martynas Nedzinskas

Žiūrovų dėmesys

Martynas: Juk dėl žiūrovų viską ir darome, kaip jis gali būti nesvarbus. Pradedančiajam reikia ir žiūrovų, ir kolegų dėmesio. Bet svarbu nepersistengti, reikalingas balansas tarp pagyrų ir kritikos. Pavojinga, jeigu jaunas žmogus, sulaukęs daugybės pagyrų, jaučiasi, kad žino, kaip viską daryti ir užmiega ant laurų.

Jurga: Debiutuojant labai svarbi artimųjų parama: iš meilės nepatarsi blogai. O iš aplinkinių kalbų labai svarbu atsirinkti, į ką kreipti dėmesį, o ką tiesiog praleisti pro ausis tam, kad netrukdomas ieškotum kelio. Karjeros pradžioje man labai svarbūs buvo Andriaus Mamontovo patarimai ir artimieji sakydavo „Pirmyn, daryk, įdomu!“.

Pirmas blynas. Ar būtinai prisvilęs?

Martynas: Kaip tik dabar kepu blynus. Ir jau moku apversti juos keptuvėje viena ranka. Reikia klausti ne to, ar blynas prisvilęs, bet kokio jis skonio. Juk kokius ingredientus dedi, tokie ir blynai išeina.

Jurga: Nebūtinai. Pirmo blyno ypatybė – jame daug kitų žmonių įtakos: ko klausei, ką tau sakė. Tik po metų ar dviejų pertraukos jį galima įvertinti. O prisvilti gali nebent kopijavimas.

„Tylos! Ateina jaunieji teatro kūrėjai“ – tai teatro debiutų festivalis, kurį jau penktus metus organizuoja Vilniaus mažasis teatras kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Šie metai pirmieji, kai festivalis paskelbtas tarptautiniu. Festivalio tikslas – sudaryti galimybę jauniems kūrėjams prisistatyti žiūrovams, paskatinti juos žengti pirmuosius tvirtus žingsnius savo profesijoje. Gegužės 14 d. – 19 d. festivalio organizatoriai kviečia apsilankyti spektakliuose, diskusijose, parodose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)