Nacionalinėje dailės galerijoje rodomas Marijos Teresės Rožanskaitės ir Stanislovo Kuzmos parodas sieja medicinos tema. 1974 m. Rožanskaitė sukūrė dvi monumentalias kompozicijas „Širdies operacija I, II”. Tai vieni įsimintiniausių jos paveikslų, skirtingai atskleidžiančių egzistencinę dramą. Kurdama medicininės tematikos darbus, menininkė kūrybiškai naudojosi fotografija, aliejinę tapybą derino su šilkografijos technika.

Medicina menininkei – tai galimybė atskleisti aktualias, bet nejaukias temas. Vienatvė, liga, mirtis, segantis ir senstantis kūnas, žmogus trapumas ir priklausymas nuo technologijų. Kartu tai – atidi ir pagarbi medikų darbo studija, detalus medicininio žvilgsnio tyrimas. 1977–1983 m. dailininkė sukūrė visą ciklą darbų rentgeno tema.

Skulptoriaus Stanislovo Kuzmos santykis su medicina itin glaudus. Artimą draugystę su medikais lėmė egzistencinė būtinybė – silpna širdis. Įsimintini menininko darbai „Profesorius Vytautas Sirvydis operacinėje” (1980 m.) ir „Širdies donoras” (1987). Pastarasis įkvėptas pirmosios širdies persodinimo operacijos Lietuvoje.

Renginyje įvadinę paskaitą skaitys Marijos Teresės Rožanskaitės parodos „Rentgenogramos“ kuratorė, menotyrininkė Laima Kreivytė, bus rodomi filmai: režisieriaus Algirdo Tarvydo „Gyventi” (1988) ir režisieriaus Romo Jarašausko „Vibrotechnikos fenomenas” (1987).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją