Festivalio meno vadovas Gintautas Kėvišas surengtoje festivalio pristatymo spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad septynioliktas festivalis sėkmingai atsitiesia po sunkmečio. Tai atsispindi ir šiųmetinėje Vilniaus festivalio programoje, kurioje – visas sąrašas šalies ir užsienio žvaigždžių.

„Vilniaus festivalį birželio 3 dieną Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatre atidarys Violeta Urmana. Operos solistė Vilniaus festivalyje periodiškai pasirodo kas pusantrų metų“, - pasakojo G. Kėvišas. Festivalio atidarymo vakarą skambės M. K. Čiurlionio Simfoninė poema „Miške“ bei R. Wagnerio ir R. Strausso kūrinių programa.

Vilniaus festivalio lankytojai sulauks ir daugiau balsingų ir charizmatiškų svečių. Birželio 5 dieną Nacionalinėje filharmonijoje koncertuos Didžiosios Britanijos pasididžiavimas – vyrų vokalinis sekstetas „The King's Singers“. Programoje britai atliks A. Willaerto, O. Di Lasso, C. Debussy, C. Kreeko, P. Pattersono kūriniai ir įvairios kompozicijos iš seksteto repertuare sukaupto aukso fondo.

Birželio 7 dieną išskirtinį koncertą surengs Lietuvos muzikos padangėje retai pasirodantis pianistas Andrius Žlabys. Nacionalinėje filharmonijoje drauge su smuikininku Sergejumi Krylovu ir jo vadovaujamu Lietuvos kameriniu orkestru publiką nardins į J. S. Bacho pasaulį.

Viena iš festivalio tradicinių publikų – rečitalis. Šiemet ši pozicija patikėta smuikininkei Daliai Kuznicovaitei, kuri birželio 10 dieną Filharmonijoje koncertuos drauge su pianistu Petru Geniušu.

Birželio 13 dieną Vilniaus festivalį drebins vokalisto Bobby McFerrino ir instrumentinės grupės koncertas „Siemens“ arenoje. Šiais metais kompanijai „Vilniaus festivaliai“ sukanka 10 metų, tad šiuo koncertu tarsi atveriama rubrika „Dešimtmečio koncertai“.

Tai – pirmas kartas festivalio istorijoje, kai koncertas rengiamas arenoje. Organizatoriai neslepia, kad buvo svarstoma rengti šio atlikėjo pasirodymą po atviru dangumi – tuomet ir techniniai reikalavimai koncertui būtų lengviau įgyvendinami. Tačiau kadangi Lietuvoje orai neprognoizuojami, dėl žmonių patogumo buvo nuspręsta B. Mcferrino pasirodymą surengti arenoje.
Bobby Mcferrin

Festivalis nuo pat gyvavimo pradžios laikosi tradicijos minėti Gedulo ir Vilties dieną – birželio 14-ąją. Šiemet Nacionaliniame operos ir baleto teatre skambės iškiliausio nūdienos lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Penereckio „Lenkiškasis requiem“. Kūrinį atliks tarptautinė solistų ir kolektyvų komanda: sopranas Nomeda Kazlaus, mecosopranas Agnieszka Rehlis, tenoras Edas Lyonas, bosas Liudas Mikalauskas, Kauno valstybinis choras ir Vraclovo simfoninis orkestras bei dirigentas Jacekas Kaspszykas.

Į festivalį šiemet grįžta ne kartą jame viešėjęs alto virtuozas Jurijus Bašmetas. Birželio 16 dieną Filharmonijos scenoje 60-ojo jubiliejaus proga šį bene žymiausią pasaulio altininką sveikins jo įkurtas kamerinis ansamblis „Maskos solistai“ ir Liublijanos festivalio prezidentas, garsus Slovėnijos klarnetininkas Darko Brlekas.

Festivalio finalinis akordas bus vasariškai džiazinis. Pirmą kartą Lietuvoje viešės džiazo pianistas Michelis Camilo. Iš Dominikos Respublikos kilęs muzikas, savo kūryboje jungiantis klasikinį, džiazo ir Lotynų Amerikos muzikos stilius, yra koncertavęs su tokiomis džiazo legendomis, kaip Wyntonas Marsalis, Herbie Kancockas, Arturo Sandovalis Bela Fleckas ir kt. Birželio 20-ąją Nacionalinėje filharmonijoje skambės šio atlikėjo suburto džiazo ansamblio „Michel Camilo Trio“ programa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)