Režisierius Cezaris Graužinis – vienas iš lietuvių teatro menininkų, kurių darbai žinomi bei vertinami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio scenose. Režisierius jau beveik dešimtmetį reziduoja Graikijos sostinėje Atėnuose, ten yra sukūręs nemažai spektaklių, o 2007 m. jau buvo įvertintas kaip geriausias Graikijos metų režisierius (už spektaklį „Dafnis ir Chlojė“).

Šiemet vasario 18 dieną Graikijos teatro ir muzikos kritikų sąjunga jam skyrė apdovanojimą geriausio antikinės graikų dramos pastatymo kategorijoje – „Už Sofoklio „Edipo karaliaus” režisūrą, lakoniškai, įtaigiai ir šiuolaikiškai interpretuojančią antikinę tragediją.”

Jau tapo tradicija, jog darbą Graikijoje režisierius derina su planais Lietuvoje – čia dirbdamas su savo trupe kasmet siekia sukurti bent po vieną naują spektaklį. Teatras „cezario grupė“ – vienas iš nedaugelio nepriklausomų teatro darinių Lietuvoje, gyvuojančių stabiliai nuo 2004-ųjų, turinčių savo repertuarą ir galinčių pasigirti profesionalia, nekintančia penkių aktorių trupe. Nors jau tapo įprasta, kad Graužinio kuriamas teatras Lietuvoje išsiskiria įdomiomis šiuolaikinės dramaturgijos traktuotėmis bei vaizduotės teatro propagavimu, šįsyk besiruošdami premjerai „cezario grupės“ kūrėjai imasi ir netikėtos medžiagos, ir kitokių jos pateikimo priemonių.
Dabar „cezario grupės“ taikinyje atsidūrė genialaus ir pasaulyje plačiai statomo, tačiau Lietuvoje menkai žinomo, XVIII a. pradžios prancūzų dramaturgo Marivaux pjesė.

Spektaklį kurdamas kartu su talentinga teatro dailininke Vilma Dabkiene, režisierius atsisako įprastai minimalių kostiumų ir dekoracijų, ir nesprausdamas savęs į istorinio laikmečio rėmus, leidžia sau bei žiūrovams pasimėgauti XVIII a. Prancūzijos aristokratų prašmatniai lėtu gyvenimo tempu, ilgais rafinuotais pokalbiais.

„Dar viena meilės staigmena“ – tai pjesė, kurioje Marivaux grakščiai vaizduoja, kaip užsimezga, gimsta ir subręsta meilės jausmas. Su švelniu humoru jis parodo, kad meilė – tai visados didžiulė ir giliai žmogų sukrečianti staigmena. Efektingas originalus stilius, vadinamas „marivodažu”, puikiai išreiškia Marivaux kūrinių turinį. Įsimylėję herojai kalba poetiška rafinuota kalba, perteikiančia sudėtingą jų emocijų kaitą. Žmonių bendravimas darosi panašus į intelektualų žaidimą, džiaugsmingą ceremoniją; atsiranda iliuzija, kad laikas sustojo, ir žavinga meilės akimirka tęsis amžinai.

Pasak režisieriaus Cezario Graužinio: „Efemeriškumo, trapumo apraiškos žmonių bendravime tampa vertybe, nes tolydžio nyksta. Socialiai angažuoto, deklaratyvaus ir agresyvaus nūdienos Europos teatro kontekste sprendimas kurti spektaklį apie meilės laukimo grožį tampa iššūkiu.“

Spektaklio „Dar viena meilės staigmena“ premjera įvyks gegužės 3-4 dienomis Menų spaustuvėje (Vilnius, Šiltadaržio g. 6).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją