Švedijos karalių rezidenciją - įspūdingą XVII - XVIII a. karališkojo ansamblio pavyzdį - sudaro pilis, teatras, kinų paviljonas ir parkas. Karalių rezidencija Stokholmo Loviono saloje buvo pastatyta Švedijos karaliaus Jono III Vazos valia jo žmonai Kotrynai Jogailaitei - Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto seseriai. Vėlesniais amžiais rūmus siaubė gaisrai, jie buvo perstatinėjami, keičiami.

Šiuo metu Drotningholmo kompleksas yra Švedijos karališkosios šeimos rezidencija. Čia veikia ir visuomenei atvira muziejinė institucija, vyksta kultūros renginiai. Drotningholmo rūmai įtraukti į UNESCO saugomų pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Lietuvos dailės muziejaus ir Švedijos Karalystės ambasados kvietimu į Vilnių atvykstanti K. Westerlund pagerbta daugeliu garbingų vardų, yra Švedijos ICOMOS (Tarptautinės istorinių paminklų ir vietovių tarybos) narė, nacionalinių vertybių valdybos vyriausioji patarėja, įpareigota rūpintis ne tik istorinio paveldo apsauga, bet ir šiuolaikiniais reprezentaciniais objektais - atstovybėmis užsienyje, meno galerijų, muziejų priežiūra, restauravimu, projektavimu ir statyba. Pati K. Westerlund yra suprojektavusi nemažai svarbių administracinių pastatų, aktyviai dalyvavo ir restauruojant Drotningholmo rūmus.

Europos valstybių valdovų rūmų pristatymo programa vyks iki 2008 metų. Vilniuje patirtimi jau dalijosi Krokuvos ir Varšuvos bei Danijos Rosenborgo karališkųjų pilių, Marienburgo (Malborko) vokiečių ordino pilies muziejų vadovai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją