Pagrindinis šventės akcentas – Teatro dienai skirtas vakaras „Aukštyn kojom“ ir Juozo Miežio premijos įteikimas.

Jau septintoji Juozo Miežio premija, įsteigta doc. dr. Janinos Švambarytės-Valužienės, šiemet atiteko estrados meno studijų programos antrakursei Monikai Vaičiūtei – Laimono Noreikos skaitovų konkurse ji tapo individualių pasirodymų laureate.

Monika, viena aktyviausių Teatro dienos šventės organizatorių, prasitarė, kad, dar besimokydama gimnazijoje, ji jau buvo gavusi panašų apdovanojimą.

„Dar būdama Kauno r. Garliavos J. Lukšos gimnazijos gimnazistė gavau partizano J. Lukšos (Daumanto) žmonos įsteigto fondo premiją, kuria kasmet apdovanojami aktyviausi gimnazijos abiturientai. Labai malonu ir netikėta, kad dabar man buvo skirta ir Juozo Miežio premija, – sako studentė. – Studijos Šiauliuose man patinka, nors iš pradžių buvo šiek tiek neįprasta. Neįstojus į aktorinio meno studijas Vilniuje ir Klaipėdoje, teko rinktis Šiaulius. Pradžioje man labai keista atrodė šiaulietiška šnekta, nes iki tol jos nebuvau girdėjusi. Po to pripratau. Visi čia yra labai nuoširdūs ir paprasti. Aš pati esu iš mažo miestelio, todėl man tai labai patinka. Su kurso draugais irgi gerai sutariame, todėl studijuoti čia yra gera.“

Paklausus apie svajones ir karjerą, Monika sako, kad norėtų likti Šiauliuose:

„Norėčiau gaivinti Šiaulių teatrinį gyvenimą, norėčiau, kad atsirastų dar vienas teatras, o jo iniciatoriumi būtų ne mūsų dėstytojai, bet mes patys – studentai. Jaunimo teatro Šiauliuose atsiradimas, manau, yra netolimos ateities reikalas. Aš matau, kad Šiauliuose mažai kas vyksta. Šiaulių universitetas yra aktyvus mieste, bet susidomėjimo tikrąja kultūra čia trūksta. Štai elementarus pavyzdys: pernai pirmą kartą į Šiaulius atkeliavo kino festivalis „Scanorama“. Prisimenu, kai šis festivalis vyko Kaune, tai bilietų gauti būdavo labai sunku, o Šiauliuose salė buvo pustuštė. Man tai atrodė labai keista“, – stebisi Monika.

Juozo Miežio premijos steigėja, buvusi Šiaulių universiteto docentė, dabar – Lietuvių kalbos instituto Kalbos istorijos ir dialektologijos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja, dr. Janina Švambarytė-Valužienė sako, kad pasirinkimą, kokios studijų programos studentams skirti premiją, lėmė jos pačios profesija: „Kadangi esu humanitarė, todėl labai myliu humanitarinių ir menų specialybių studentus, vertinu jų darbus. Rudenį įteikiama premija humanitarams, o pavasarį, pasitinkant Teatro dieną, premijas gauna Teatro katedros studentai. Visoje šalyje ir visame pasaulyje pažymima Teatro diena – pati nuostabiausia šventė! Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip būtų galima išgyventi be teatro ir humanitarų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)