Režisierius spektaklyje apjungė ankstyvąją ir vėlyvąją Fiodoro Dostojevskio kūrybą. Iš kūrinių „Netočka Nezvanova“, „Vargo žmonės“, „Jaunuolis“ bei „Berniukas nuėjo pas Jėzaus eglutę“ režisierius pastatė spektaklį, kuris dar nespėjęs išvysti dienos šviesos jau spėjo sulaukti didelio susidomėjimo. Bilietai buvo išpirkti likus kelioms dienoms iki premjeros.

Tiesa, „Dostojevskis vaikams“ pastatytas kamerinėje aplinkoje. Žiūrovai spektaklį stebės Mažojo teatro scenoje, sėdėdami priešais aktorius. Taip spektaklio kūrėjas norėjo sukurti bendrystę tarp aktorių ir žiūrovų.

Spektaklio idėją P. Ignatavičius pateikė Teatro sąjungos konkursui, kurio tikslas buvo skatinti jaunųjų aktorių ir režisierių užimtumą. Jaunosios kartos menininkas įsitikinęs, jog rimtos ir atviros temos vaikams ir jaunimui bus įdomios bei suprantamos. O nelengva ir sudėtinga F. Dostojevskio literatūra padės mažiesiems žiūrovams svajoti ir mąstyti. Juo labiau, kad pats F. Dostojevskis visada manė, kad jo literatūra gali būti skirta ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Rašytojas netgi svajojo iš savokūrinių ištraukų sudaryti rinkinį ir išleisti jį atskira knyga vaikams, tačiau pats to padaryti nespėjo. Toks kūrinys išleistas po rašytojo mirties.

„Mes į vaiką dažnai žiūrime kaip į nieko nesuprantantį žmogų. Aš manau, kad su juo nereikia kalbėti kaip su suaugusiuoju. Jie pasaulį taip pat gali matyti kitaip, nei mes manome. Todėl man spektaklyje vaikams norėjosi kalbėtis be žaidimų. Norėjosi su vaikais kalbėtis gyvenimiškomis ir rimtomis temomis, tačiau nebuvome tikri, ar jos pasieks mažuosius žiūrovus. Bet po eskizo peržiūros savo draugų vaikams supratau, kad vaikus pasiekė spektaklio siunčiama žinutė apie meilę artimui, atsakomybę, garbę ir orumą“, - kalbėjo P. Ignatavičius.

„Dostojevskis vaikams“ spektaklyje vaidmenį kurianti aktorė Agnė Šataitė prisipažino, jog jai keista girdėti spėliones, supras Dostojevskį vaikai, ar nesupras.

„Taip, jis sudėtingas ir daug savyje talpinantis autorius. Bet tai, ko vaikai nesupras, pajaus širdimi, išgirs spektaklyje dažnai skambantį Čaikovskį. Mūsų perduodamą žinutė jie pajaus siela“, - neabejojo A. Šataitė.

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje taip pat atlieka Virginija Kuklytė ir Tadas Gryn.

Spektaklio "Dostojevskis vaikams" ištraukos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)