„Vadovauti nuolat kintančiam ir atsinaujinančiam kolektyvui – nemažas iššūkis, tačiau esu pasirengęs perduoti savo sukauptą dirigento patirtį bei žinias jauniesiems kolegoms. LMTA simfoninis orkestras yra nesibaigiantis procesas, kurio pagrindinis tikslas – ruošiant įdomias, patrauklias programas, parengti profesionalius, meninių iššūkių nebijančius orkestro muzikantus“, - apie naujojo savo darbo tikslus pasakojo dirigentas. „2013-aisiais pradedame naują etapą, kurio rezultatus jau šį rudenį Lietuvos publika galės išvysti didžiosiose koncertų salėse“, - pridūrė M. Staškus.

Spalio mėnesį LMTA simfoninis orkestras kartu su LMTA chorais ir operos solistais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje atliks Giuseppe Verdi jubiliejui skirtą programą. Lapkričio mėnesiui orkestras ruošia Wolfgango Amadeus Mozarto kūrinius koncertui Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

Nuo 1993 M. Staškus - Vilniaus mokytojų namų kamerinio mišriojo choro „Salutaris“ meno vadovas ir dirigentas. Nuo 1995 m. M. Staškus tapo Lietuvos operos ir baleto teatro dirigentu, 1997-1998 m. buvo vyriausias teatro dirigentas. M. Staškus dirigavo daug įvairių programų, parengtų su LMTA kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniu orkestru, Vilniaus universiteto kameriniu „Archi Vilnensis“ orkestru, Lietuvos kameriniu orkestru, Kauno miesto simfoniniu orkestru su Lietuvos operos ir baleto teatro orkestru ir choru – pirmą kartą Lietuvoje atliko J. S. Bacho „Pasijas pagal Morkų".

Skirtingais laikotarpiais su LMTA simfoniniu orkestru dirbo prof. Jurgis Fledžinskas, prof. Juozas Domarkas, prof. Gintaras Rinkevičius, doc. Laurynas Vakaris Lopas, doc. Robertas Šervenikas. Kolektyvas nuolat bendradarbiauja su žymiais Lietuvos ir užsienio muzikais. Orkestrui dirigavo prof. Saulius Sondeckis, prof. Jonas Aleksa, prof. Josephas Wallnigas (Austrija), Olga Geczy ir Rene Mulleris (Švericarija), Georgas Maisas (Vokietija) ir kiti žymūs dirigentai.

Orkestro repertuaras – žymiųjų pasaulio muzikos klasikų ir lietuvių kompozitorių kūriniai – nuolat gausinamas ir atnaujinamas. Akademijos simfoninis orkestras dalyvauja įvairiuose projektuose: Baltijos jaunimo simfoninio orkestro sesijoje, Baltijos ir Šiaurės šalių jungtinio studentų orkestro sesijoje, Štutgarto J. S. Bacho akademijos tarptautinio orkestro programose, Lietuvos muzikų sąjungos „Didžiajame muzikų parade“, W. A. Mozarto savaitėje, festivaliuose „Atžalynas“, Usedomer Musikfest, Young Euro Classic. Ne kartą gastroliuota Austrijoje, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Vokietijoje. Žymūs Europos muzikai puikiai vertina orkestro sukauptą koncertinę praktiką ir meistriškumą.

Kovo 21 d. koncerte skambės W. A. Mozarto, Johanneso Brahmso, Manuelio de Falla kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)