Jaunieji muzikantai burtų keliu ištraukė savo eilės numerį ir pradėjo paskutinį pasiruošimą perklausoms.

„Mūsų sostinės senamiesčio gatvėmis yra vaikščioję daug garsių menininkų. Be lietuvių muzikų, tokių kaip M. K. Čiurlionis ir daugelis kitų, Vilniuje skirtingais laikotarpiais yra dirbę renesanso liutnininkas Valentinas Bakfarkas, dar 1636 m. čia operas statė italų kompozitorius Marco Scacchi, XIX a. vargonavo ir dirigavo lenkų kompozitorius Stanislovas Moniuška“, – sveikinimo kalboje išsakė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius profesorius Zbignevas Ibelhauptas. „Vilniaus ir Lietuvos vardą garsina ne vienas žydų kilmės menininkas ar mokslininkas. Taip vadinami „litvakai“ yra Nobelio ir daugelio kitų prestižinių mokslo ir meno premijų laureatai. Tarp jų – ir vienas žymiausių XX a. smuikininkų Jascha Heifetzas.“

Spaudos konferencijos, kuri vyko Lietuvos žydų bendruomenės namų Jaschos Heifetzo salėje, metu profesoriai Jurgis Dvarionas ir Petras Radzevičius prisiminė legendinę genialaus muziko asmenybę, papasakojo apie sudėtingą konkurso programą, kurią atliekant jaunieji smuikininkai turės įrodyti savo meistriškumą. Lietuvos žydų bendruomenės l. e. p. pirmininkė Faina Kukliansky prisiminė ankstesnius laikus ir ką žydų bendruomenei reiškė Jaschos Heifetzo vardas bei muzikavimas, kaip visi brangino itin retas legendinio litvako muzikos plokšteles.

Organizatorių vardu kalbėjusi Tarptautinių kultūros porgramų centro l. e. p. direktorė Eglė Deltuvaitė pabrėžė plačią šiųmečio konkurso geografiją ir tarptautiškumą: į šių metų konkursą, praėję griežtą meistriškumo atranką, pateko 35 dalyviai iš įvairiausių pasaulio šalių (8 lietuviai ir 27 užsieniečiai iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos, P. Korėjos, Kazachstano, Latvijos, Graikijos, Norvegijos, Ukrainos, Kanados, Didžiosios Britanijos). Visi jie – ne vyresni nei 27 metų amžiaus, tuo tarpu žemutinis amžius neribojamas – laukiama netgi 13 metų dalyvės.

Tuose pačiuose Lietuvos žydų bendruomenės namuose (Pylimo 4, Vilnius) kovo 2 d. 11 val., kuomet konkurso vertinimo komisija ir žiūrovai turės laisvą nuo konkurso dieną, vyks nemokama dokumentinio filmo apie Jaschą Heifetzą (1901–1987) peržiūra (JAV, 2011 m.).

Nemokamos bus ir visos vasario 27 – kovo1 d. perklausos, kurios organizuojamos kasdien 9.30-18.45 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje (Gedimino 42). Čia laukiami žiūrovai, kurie galės pasimėgauti puikiu klasikinės muzikos atlikimu.

Konkurso kulminacija – kovo 3-osios dienos baigiamasis turas, apdovanojimų ceremonija ir uždarymo koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (Aušros vartų 5, renginiai prasideda 16.00 val.). Tik šeši II-ojo, finalinio turo atlikėjai čia grieš kartu su jaunatviškuoju orkestru „Kremerata Baltica“, kurio vadovas Gidonas Kremeris yra ir konkurso vertinimo komisijos pirmininkas.

Konkurso prizinį fondą sudaro 15 000 eurų, o solidžią I-ąją 6000 eurų premiją skiria Vilniaus miesto savivaldybė. (Konkurso globėjas – meras Artūras Zuokas.)

Paskutinės žiemos ir pirmosios pavasario dienos Vilniuje bus paženklintos smuiko muzikos ženklu. Konkurso organizatoriai linki muzikos mylėtojams gražių ir pakylėtų akimirkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją