Bendras LNOBT, Anglijos nacionalinės operos ir Niujorko „Metropolitan Opera“ pastatymas 2006 m. savo įtaiga ir menine kokybe tiesiog sukrėtė Lietuvos operos pasaulį. Spektaklį kūrė britų kino legenda, režisierius Anthony Minghella (1954–2008) – ne vieną „Oskaro“ statulėlę pelniusių filmų „Anglas ligonis“, „Šaltasis kalnas“ ir kt. autorius.

„Madam Baterflai“ tapo ypač sėkmingu Minghella’os debiutu operoje – pastatymas jam pelnė net keletą britų teatro apdovanojimų „Olivier“. Deja, režisieriaus mirtis 2008 metais nutraukė planus toliau kurti operų pastatymus, o „Madam Baterflai“ išliko kaip vienintelis, tačiau genialus Minghella’os darbas operos scenoje.

Kaip spektaklį pristato Anglijos nacionalinė opera, „Madam Baterflai“ – tai kvapą gniaužianti kinematografinių įvaizdžių ir tradicinio japonų teatro jungtis, praturtinta kostiumų spalvų šėlsmo, stulbinamos scenografijos ir genialiai įvestų lėlių teatro elementų. Pasak „The Independent“, ši „Madam Baterflai“ yra „pats paprasčiausias ir drauge pats prabangiausias spektaklis“, kokį galima išvysti teatro scenoje.

Pirmoji šio bendro britų, lietuvių ir amerikiečių pastatymo premjera įvyko Londone dar 2005 m. Tuomet 2006–ųjų pavasarį Minghella’os „Madam Baterflai“ išvydo Vilniaus publika, o netrukus prie koprodukcijos prisijungus ir Niujorko „Metropolitan Opera“, tų pat metų rudenį Minghella’os „Madam Baterflai“ iškilmingai atidarė šio teatro 2006–2007 metų sezoną.

Nuo to laiko spektaklis pakaitomis buvo rodomas Londone, Vilniuje ir Niujorke. LNOBT jį vežė gastrolių 2008 m. į Ispaniją, o 2012–aisiais – į Kiniją, kur praeitą rudenį „Madam Baterflai“ atidarė didžiausio Pietų Kinijoje Guangdžou operos teatro rengiamą festivalį.

Paskutiniame, 36–ajame, „Madam Baterflai“ spektaklyje Vilniuje vasario 26 d. dainuos pirmoji šio pastatymo Čio Čio san – Irena Zelenkauskaitė, už vaidmenį apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“. Pinkertono partiją atliks solistas iš Latvijos Andris Ludvigs. Mūsų teatre jis jau yra dainavęs Alfredą „Traviatoje“, o gimtojoje Rygos scenoje debiutavo 2009–aisiais, čia dainuoja pagrindinius vaidmenis operose „Toska“, „Karmen“, „Madam Baterflai“ ir kt.

Taip pat dainuos Dainius Stumbras, Laima Jonutytė, Rafailas Karpis, Arūnas Malikėnas ir kiti solistai. Diriguos Martynas Staškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją