Į galeriją įžengusius žiūrovus į spalvingą ratą įsuka "Vilnos trasa" - ant grindų ratu išdėstyti įvairiaspalviai veltinio debesėliai su šešiomis poromis slidžių ir tikrų slidininkų batų.

Šiltų spalvų ir pojūčių teikia ir ant sienų kabantys įvairių formų ir dydžių paveikslai, sukurti industrinio veltinio technika. Patobulinta Vidurinės Azijos klajoklių vilnos vėlimo technika šešių jaunų lietuvaičių kūryboje jungiama su batikos - audinio dažymo technologijomis.

Menotyrininkė Raminta Jurėnaitė pastebi, kad visoje Rytų Europoje kūrybingas jaunimas, skirtingai negu ankstesnės menininkų individualistų kartos, vienijasi į grupes, realizuodamas naujus mobilius projektus, kadangi taip lengviau įsitvirtinti meno pasaulyje. "Skaidri ir jaunųjų tekstilininkių gyvenimo nuostata - jos žvelgia ne į tai, kas dramatiška, skaudu, nemalonu, o bando pasaulį keisti teigiamomis emocijomis, džiaugsmingu temperamentu, žaidimu", - sakė R. Jurėnaitė.

Kitose keturiose "Vartų" galerijos salėse pasitinka "kietesnė" istorinės tematikos M. T. Rožanskaitės kūryba, kupina skaudžių asmeninių autorės patirčių. Parodos kuratorė Laima Kreivytė surinko dailininkės asambliažus, kurie nebuvo išryškinti ankstesnėje retrospektyvinėje parodoje Šiuolaikinio meno centre ir naujausių darbų parodoje "Lietuvos aido" galerijoje.

M. T. Rožanskaitės asambliažų konstravimo būdas, pasak L. Kreivytės, skiriasi nuo kitų garsiausių šio dailės žanro kūrėjų - Valentino Antanavičiaus ir Vinco Kisarausko darbų. Autorė tarsi bando įeiti, įsiskverbti į asambliažo gelmę, dėliodama jį iš kelių sluoksnių, tarsi dėžės su dvigubu dugnu principu. Vyresniosios kartos dailininkė yra atvira ir šiuolaikinėms meno priemonėms, fotografijai.

Parodoje pristatomi įvairių metų, taip pat ir ankstyviausi autorės asambliažai, sakralinis 8-ojo dešimtmečio "Stacijų" ciklas, sovietmečio ligoninėje sukurta piešinių ir fotografijų serija. Ekspoziciją nuskaidrina linksma autoironiškų piešinių iš kelionės po Armėniją serija.

Abi parodos "Vartuose" veiks iki kovo 12 dienos. Vėliau vyriausia amžiumi sostinės privati galerija atidarys proginę savo gimtadienio ekspoziciją staigmenų žadančiu pavadinimu "Šuolis iš savęs".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją