Didelio susidomėjimo jau sulaukė ir specialiai mugei išleidžiama nauja Romualdo Granausko knyga, kurią pristatyti publikai žada pats autorius.

2012 metais minėtos iškiliausio XIX a. pab. – XX a. pr. lietuvių poeto, neblėstančio populiarumo dainiaus Maironio 150-osios gimimo metinės. Šiai sukakčiai įamžinti išleista keletas knygų, o viena iš populiariausių– Aldonos Ruseckaitės parašytas biografinis romanas-etiudai „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“. Praėjusioje knygų mugėje leidėjai Maironio gerbėjams dar neturėjo ko pasiūlyti, tad šiemet „skola“ grąžinama. Aldonos Ruseckaitės knygos, sulaukusios jau trijų leidimų, pristatymas „Maironio gyvenimo etiudai“ vyks pirmąją mugės dieną su knygos autore bei aktoreskaitove Gražina Urbonaite.

Kiekvienais metais Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla Vilniaus knygų mugėje rengia poezijos vakarą, visada pritraukiantį didelį publikos susidomėjimą. Šiemet mugėje vyksiančio vakaro tema – pirmą kartą renkamas „Metų poezijos knygos“ penketukas ir nominuotų autorių kūrybos skaitymai. Antrąjį mugės vakarą, penktadienį, mugėslankytojai kviečiami paklausyti savo kūrybą skaitysiančių penkių nominuotų knygų autorių – Antano A. Jonyno, Aido Marčėno, Rimvydo Stankevičiaus, Tautvydos Marcinkevičiūtės bei Gyčio Norvilo. Vakaro metu skambės muzika (gros sasksofonistas Petras Vyšniauskas), o rengėjai žada nustebinti ir netikėta renginio vieta (vyks Litexpo kavinėje „Literatų svetainė“) bei vaizdo projekcijomis.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Romualdas Granauskas, pastaruosius dvejus metus džiuginęs savo gerbėjus naujomis knygomis („Trys vienatvės“ 2011 m., „Kai reikės nebebūti“ 2012 m.), ir šiemet nežada sustoti. Šeštadienį mugėje bus pristatyta naujausia rašytojo knyga „Šventųjų gyvenimai“, pasirodysianti specialiai knygų mugei. Itin retai viešumoje pasirodantis autorius pats pristatys savo kūrybą ir skaitytojams papasakos apie šiandieninį savo gyvenimą, mintis, kūrybinius planus ir idėjas, o po knygos pristatymo Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos stende dalins autografus. Renginyje knygos ištraukų skaitys aktorius Vytautas Rumšas, kalbės literatūrologai Jūratė Sprindytė, Valentinas Sventickas.

Šeštadienį savo knygą „Užupio respublika“ taip pat pristatys korėjietis menininkas Rim Jong Joo arba tiesiog Hailji (tarti reikėtų Haildži).Ne kartą viešėjęs Vilniuje, įkvėptas bohemiškojo sostinės rajono „už upės“, 2009 metais Pietų Korėjoje rašytojas išleido romaną „Užupio respublika“, o 2012 metų pabaigoje knyga išversta į lietuvių kalbą (iš korėjiečių kalbos vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas). Vilniaus knygų mugėje viešėsiantis rašytojas Hailji, kūrybinio rašymo profesorius, daug keliavęs po pasaulį, bendraus su Lietuvos skaitytojais ir dalinsisįspūdžiais ne tik apie Užupį. Renginyje taip pat dalyvaus rašytojai Kornelijus Platelis, Alvydas Šlepikas.

„Kas buvo ir kas yra: Lietuvių literatūros lobyno seriją užbaigus“ – taip vadinsis renginys, skirtas paminėti sėkmingo 7-erių metų darbo užbaigimą, dar kartą primenantis ir aktualizuojantis klasikinių lietuvių rašytojų kūrybą. 2005–2012 metais leista serija „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius“ leido naujai pažvelgti į 30 autorių kūrybą – serijoje rasime Žemaitės, Maironio, Antano Škėmos, Salomėjos Nėries, Juozo Tumo-Vaižganto, Jono Biliūno ir kitų rašytojų reprezentacinių kūrybos rinktinių. Šeštadienio vakarą renginyje dalyvaus serijos redaktorių kolegija – Valentinas Sventickas, Viktorija Daujotytė, Algis Kalėda, Petras Palilionis, Česlovas Karbauskis – bei aktoriai Jūratė Vilūnaitė ir Rimantas Bagdzevičius, skaitysiantys ištraukų iš serijoje išleistų autorių kūrybos.

Mugėje neliks nepastebėti ir jaunieji, pradedantys rašytojai. Grožinio teksto kūrimas pradedančiajam rašytojui yra specifinis ir naujas iššūkis. Kaip išgaunama prozos teksto meninė vertė? Kaip kinta konkretūs sakiniai per visą rašymo ir redagavimo procesą? Renginyje „Jaunojo prozininko kūrybinė virtuvė“ jauni pradedantys prozininkai, išleidę pirmąsias knygas, ketina pasidalinti savo patirtimi su skaitytojais ir bent šiek tiek atksleisti rašymo, kūrimo procesą. Dalyvaus pastarųjų metų Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos „Pirmosios knygos“ konkursų nugalėtojai Marijus Gailius (knyga „Šlapias spalis“, 2012 m.), Jurga Tumasonytė (knyga „Dirbtinė muselė“, 2011 m.), Ieva Toleikytė (knyga „Garstyčių namas“, 2009 m.) bei šiandien gerai žinomas rašytojas Andrius Jakučiūnas, savo pirmąją knygą „Sokrato gyvenimas arba mirtis“ (1999) taip pat išleidęs „Pirmųjų knygų“ serijoje.

2012 metais pasirodžiusi žurnalistės, populiarių knygų autorės Ingos Liutkevičienės parengta knyga „Lietuviškas imunitetas; Bausmė be nusikaltimo“ – tikras temų lobis politinėms, istorinėms, kultūrinėms diskusijoms. Joje publikuojamas Vytenio Povilo Andriukaičio didelis interviu apie Lietuvą, jos istoriją, politinį ir kultūrinį gyvenimą, taip pat politiko tėvo Alfonso Andriukaičio atsiminimai iš tremties Sibire, iki šiol publikuoti tik sovietiniu laikotarpiu pogrindinėje spaudoje mašinraščiu spausdintomis atskiromis dalimis.

Knygoje daug kontroversiškų apmąstymų ir vertinimų, pateikiama daug nuotraukų, retų dokumentų, kitų šaltinių, grindžiančių išsakytus teiginius. Vilniaus knygų mugės paskutinę dieną, sekmadienį, pagal knygos dalį „Lietuviškas imunitetas“, kurioje publikuojamas interviu su politiku, rengiama diskusija „Okupacijos ir politinių permainų laikotarpis Vytenio Andriukaičio akimis“, kurioje dalyvaus knygos rengėja Inga Liutkevičienė, Vytenis Povilas Andriukaitis, Česlovas Juršėnas, Česlovas Laurinavičius bei Valentinas Sventickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją