Tarptautinį prestižą įgijęs ir tradiciniu tapęs konkursas į sostinę sukvies ne tik talentingiausius smuikininkus iš viso pasaulio, bet ir kompetentingą vertinimo komisiją, suburtą iš žymiausių muzikų, tarp jų – Krzysztof Wegrzyn (Vokietija), Boris Garlitsky (Prancūzija), Sergey Kravchenko (Rusija), taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorius, styginių instrumentų katedros vedėjas Petras Radzevičius, LMTA styginių instrumentų katedros profesoriai Jurgis Dvarionas ir Ingrida Armonaitė – Galinienė. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas – Gidonas Kremeris, konkurso orkestras – Kremerata Baltica.

Gimęs 1901 m. žydų „Lietuvos Jeruzale“ vadintame Vilniuje smuikininkas visą gyvenimą atmintyje saugojo savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas. Šešiametis vunderkindas muzikinę karjerą pradėjo koncertu Kaune 1907 metais, 1909 metais koncertavo Vilniuje, Europinį pripažinimą pelnė 1912 metais Berlyne, o pasaulinę šlovę – Amerikoje, kuri nuo 1917 metų tapo antrąja jo tėvyne. Menininkas mirė 1987 metais gruodžio 11 d.

Apie Jaschos Heifetzo grojimo fenomeną liudija išlikę gausūs įrašai, filmuota madžiaga, nuotraukos ir kt. Mažiausiai tyrinėtas ir žinomas yra J.Heifetzo gyvenimo ir kūrybos Vilniaus periodas. Vilniaus dabartinės Maironio gatvės 27–tajame name prabėgo smuikininko vaikystė, Vilniaus gatvėje yra išlikęs pastatas, kur nuo 1906 m. Jascha Heifetzas mokėsi Imperatoriškoje rusų muzikos draugijos mokykloje.

Jaschos Heifetzo konkursas yra vienas iš keturių stambiausių muzikinių konkursų (M. K. Čiurlionio, B. Dvariono, S. Vainiūno ir J. Heifetzo), vykstančių Lietuvoje kas keturi metai ir remiamų Kultūros ministerijos. Iš visų jų šis yra jauniausias, pradėtas rengti 2001 m., paminint 100-ąsias smuikininko gimimo metines. Iki Lietuvai atgaunant nepriklausomybę muzikinė visuomenė J.Heifetzą laikė amerikiečiu. Tik gerėjant šalių tarpusavio ryšiams, daugėjant užsienio šalių atlikėjų koncertų Lietuvoje augo susidomėjimas ir faktais apie didžiojo smuikininko muzikines šaknis. Renginį kuruoti ir pirmininkauti vertinimo komisijai sutiko pasaulinio garso nūdienos smuikininkas Gidonas Kremeris, kas liudija apie aukštą konkurso profesinį lygį.

Ketvirtas tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas išsiskiria originalia programa, kuri buvo rengiama kartu su Gidonu Kremeriu. Šalia kitų privalomų kūrinių kiekvienas dalyvis pirmame atrankos ture privalės pagriežti 6-7 minučių trukmės vilniečio kompozitoriaus kūrinį smuikui solo, parašytą specialiai šiam konkursui. Ankstesniuose renginiuose buvo atliekami A. Šenderovo, V. Barkausko, F. Bajoro kūriniai, šiame skambės Broniaus Kutavičiaus muzika. Bus atliekamos ir paties Jaschos Heifetzo transkripcijos. Artėjantis ketvirtasis konkursas turės originalų finalinį turą su orkestru Kremerata Baltica. Kiekvienas finalistas su orkestru privalės atlikti C. Saint-Saënso (Ysaÿe) Valso formos etiudą nr.6 op.52 ir W. A. Mozarto ar J. Haydno koncertą smuikui su paties J.Heifetzo arba atlikėjo autorinėmis kadencijomis. Turas labai sudėtingas, reikalaujantis gero pasiruošimo ir aukšto meistriškumo.

Konkurse varžysis 35 dalyviai (8 lietuviai ir 27 užseniečiai iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos, P. Korėjos, Kazachstano, Latvijos, Graikijos, Norvegijos, Ukrainos, Kanados, Didžiosios Britanijos).

Konkurso prizinį fondą sudaro 15 000 Eur: I premija - 6000 Eur, II premija - 4000 Eur, III premija - 2000 Eur , 3 diplomantams po 1000 Eur. Numatomi skirti ir specialūs prizai, įsteigti individualių asmenų ar organizacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją