Prieš pat mugę išleidžiama nemažai visiškai naujų knygų, kurių dar nesate užtikę knygynuose. Knygų mugės metu įvyks devyni susitikimai su lietuvių kūrėjais. Pristatomų knygų žanrai kuo įvairiausi – nuo romanų, autobiografinių romanų, esė, kelionių knygų iki pasakų suaugusiesiems ir knygų apie garsius Lietuvos žmones.

Daugiausia susitikimų su „Tyto alba“ autoriais (net šeši) laukia Ilgąjį penktadienį.

Pirmas susitikimas – Birutės Vyšniauskaitės, žurnalistės, knygos „Vienintelė. Eugenijos Pleškytės laikas“ sutiktuvės Knygų kino salėje. Šia proga bus rodomas ir Valdo Babaliausko bei Birutės Vyšniauskaitės dokumentinis filmas apie legendinę lietuvių aktorę„Savi keliai“. Prisiminimais dalinsis aktoriai Antanas Šurna, Juozas Budraitis ir režisierius Algimantas Puipa.

Donaldas Kajokas su bičiuliais pristatys savo naujausią romaną „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“, sulaukusį ypatingos sėkmės, palankių skaitytojų ir literatūros kritikų vertinimų. Šis romanas nominuotas Metų knygos rinkimuose. Renginyje mintimis apie knygą dalinsis profesorė Viktorija Daujotytė ir poetė, dramaturgė, aktorė Daiva Čepauskaitė, poetas, eseistas Eugenijus Ališanka.

Poeto, dramaturgo, prozininko Gintaro Grajausko sąmojingų ir išmintingų pasakų suaugusiesiems knygos „Istorijos apie narsųjį riterį Tenksalotą ir drakoną misterį Kaindlį“ pristatymą lydės atsikūrusios G. Grajausko grupės „Kontrabanda“ koncertas (G. Grajauskas – vokalas, bosinė gitara, Andrej Dvorakovskij – gitara, Kęstutis Bublys – mušamieji, Dovydas Grajauskas – perkusija).

Gina Viliūnė pristatys savo debiutinį, bet spėjusį išpopuliarėtį Senojo Vilniaus trilerį „Karūna be karaliaus“, kurio veikėjai, tarsi Dano Browno „Da Vinčio kodo“ personažai, remdamiesi paslaptingomis nuorodomis, ieško kunigaikščio Vytauto karūnos. Knygą pristatys du profesoriai – Libertas Klimka ir Justinas Žilinskas.

Baigiantis Ilgajam penktadieniui, vėlų vakarą susitiksite su dar dviejų knygų autoriais – poetas, eseistas Laurynas Katkus pristatys savo pirmajį romaną „Judantys šešėliai“. O dviejų Lietuvos žurnalistų Italijoje Pauliaus ir Jurgos Jurkevičių knygos – „Italija: pojūčiai, stereotipai, priešpriešos/Italija: mados ekspresas“ sutiktuvėse įspūdžiais dalinsis ir Martynas Starkus, Sandra Straukaitė, Kęstutis Rimdžius, lakūnas, karo kapelionas, Italijos žinovas Virginijus Veilentas.

Nekasdienių pasimatymų dieną – šeštadienį (vasario 23 d.) jūsų laukia trijų knygų sutiktuvės. Knygos kino salėje įvyks žymaus lietuvių ir žydų rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus naujausio romano „Miestelio romansas“ pristatymas, kuriame dalyvaus poetas Antanas A. Jonynas, literatūrologas Virginijus Gasiliūnas ir dokumentinio kino režisierius Rimtautas Šilinis. Renginyje rašytojas Grigorijus Kanovičius, negalėsiantis atvykti į knygų mugę, kreipsis į skaitytojus iš ekrano: pamatysite siužetą iš susitikimo su rašytoju Izraelyje. Taip pat bus rodomas režisieriaus R. Šilinio dokumentinis filmas „Ašaros ir maldos“, sukurtas 1993 m., prieš G. Kanovičiui išvykstant gyventi į Izraelį.

Altininkas, dirigentas, muzikologas, pedagogas Donatas Katkus su bičiuliais muzikologe dr. Rūta Gaidamavičiūte, muzikologe, publiciste dr. Daiva Tamošaityte ir pianistu Petru Geniušu pristatys savo knygą „Muzikos atlikimas: istorija, teorijos, stiliai, interpretacijos“. Tai pirma tokio pobūdžio knyga lietuvių kalba, skiriama ne tik akademinei visuomenei, bet ir visiems, kurie domisi muzika arba patys muzikuoja.

Baigiantis Nekasdienių pasimatymų dienai – itin pikantiškas susitikimas. Žurnalistė, rašytoja Laima Lavaste pasidalys mintimis apie savo naujausią kontroversišką, daug aistrų sukėlusią ir tebekeliančią knygą „Mes. Lietuviai: vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“. Renginyje dalyvaus žurnalistas Rimvydas Valatka ir tapytojas, fotomenininkas Algis Griškevičius.

Be to, leidyklos „Tyto alba“ stende (5.A02) su skaitytojais bendraus ir autografus dalins gydytoja, publicistė Filomena Taunytė (penktadienį 12–14 val.), aktorė, žurnalistė Gražina Baikštytė, knygos „Rimo Tumino sodas“ autorė (šeštadienį 18–20 val.), ir Metų knygos rinkimuose nominuotos romano paaugliams „Ida iš šešėlių sodo“ autorė Kristina Gudonytė (sekmadienį 12 val.).

Primename, kad šiemet „Metų knygos rinkimuose“ dalyvauja net šeši „Tyto alba“ autoriai:

Eugenijus Ališanka „Gatvė tarp dviejų bažnyčių“ (suaugusiųjų literatūra)
Kristina Gudonytė „Ida iš šešėlių sodo“ (paauglių literatūra)
Antanas A. Jonynas „Kambarys“ (poezija)
Andrius Jakučiūnas „Lalagė“ (suaugusiųjų literatūra)
Donaldas Kajokas „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“ (suaugusiųjų literatūra)
Nomeda Marčėnaitė „Lėlė“ (vaikų literatūra).

„Tyto alba“ renginių programa:

Vasario 22 d., penktadienį

16 val. Kino salė
Birutės Vyšniauskaitės knygos „Vienintelė. Eugenijos Pleškytės laikas“ sutiktuvės;
dokumentinis filmas „Savi keliai“ (2012) (scen. Aut. B. Vyšniauskaitė, Valdas Babaliauskas, režisierius V. Babaliauskas).

17 val. 5.3
Pristatomas Donaldo Kajoko romanas „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“.

18 val. 5.1
Gintaro Grajausko knygos „Istorijos apie narsųjį riterį Tenksalotą ir drakoną misterį Kaindlį“ sutiktuvės. Grupės „Kontrabanda“ koncertas (G. Grajauskas - vokalas, bosinė gitara, Andrej Dvorakovskij – gitara, Kęstutis Bublys – mušamieji, Dovydas Grajauskas – perkusija).

19 val. 5.5
Ginos Viliūnės „Karūna be karaliaus. Senojo Vilniaus trileris“ sutiktuvės.

20 val. 5.5
Pristatomas Lauryno Katkaus prozos knyga „Judantys šešėliai“.

20 val. 5.3
Pristatoma knyga – Pauliaus Jurkevičiaus „Italija: pojūčiai, stereotipai, priešpriešos“/ Jurgos Jurkevičienės „Italija: mados ekspresas“.

Vasario 23 d., šeštadienį

12 val. 5.2
Susitikimas su šveicarų diabetologu Alainu Golay; knygos „Lieknėti pagal asmenybės tipą“ pristatymas.

13 val. 5.1
Susitikimas su afganų kilmės britų rašytoju Tahiru Shahu ir jo knygų „Kalifo rūmai“, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“, „Timbuktu“ pristatymas.

15 val. 5.1
Susitikimas su italų rašytoju, mokslo populiarintoju Alberto Angela. Knygų „Viena diena Senovės Romoje: kasdienis gyvenimas, paslaptys ir įdomybės“, „Romos imperija: kelionė paskui monetą“ sutiktuvės.

16 val. Kino salė
Grigorijaus Kanovičiaus naujausio romano „Miestelio romansas“ sutiktuvės ir režisieriaus Rimtauto Šilinio dokumentinis filmas apie Grigorijų Kanovičių “Ašaros ir maldos”.

19 val. 5.3
Pristatoma Donato Katkaus knyga “Muzikos atlikimas. Istorija, teorijos, stiliai, interpretacijos”.

20 val. 5.2
Susitikimas su žinoma lietuvių žurnaliste Laima Lavaste, knygos „Mes. Lietuviai: vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“ autore.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją