Šiemet įvyks nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino specialiai Valstybės atkūrimo dienai parašyto kūrinio „Malda už Tėvynę“ premjera. Į koncertą kviečiami visi norintieji. Už bilietus surinktos lėšos bus skirtos talentingiems jauniesiems muzikams remti.

Paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Filharmonijos scenoje renkasi Lietuvos kolektyvai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), Kauno Valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) ir Vilniaus m. savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vaclovas Augustinas). Skambiu tenoru šventinį renginį papuoš solistas Merūnas Vitulskis, solo dainuos koncertinėje Lietuvos scenoje visu grožiu pradedantys skleistis sopranai Milda Baronaitė ir Lina Dambrauskaitė. Koncertą diriguos maestro Modestas Pitrėnas. Renginį ves aktorius Vytautas Rumšas.

Koncerte skambės Lietuvos kompozitorių – Juozo Gruodžio, Algirdo Martinaičio, Eduardo Balsio, Vytauto Miškinio, Aleksandro Kačanausko, Balio Dvariono, Arvydo Malcio, Vaclovo Augustino kūriniai. V. Augustino „Malda už Tėvynę“ dviem sopranams, dviem chorams ir orkestrui sukurta specialiai šiai iškilmingai progai ir bus atlikta pirmą kartą.

Šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus Vaclovo Augustino reikšmingiausią kūrybos dalį sudaro chorinė muzika. Jo kūrybiniam braižui būdingi modalūs, kontempliatyvūs sąskambiai, nedaug nutolstama nuo mažoro-minoro sistemos, vyrauja tercinės sandaros harmonija, kūrinių ritmika ir melodika glaudžiai susijusi su literatūriniu tekstu. Kompozitoriaus vardas siejamas ir su roko grupėmis, kuriose jis grojo ir dainavo, – tai „Saulės laikrodis“ ir „Antis“, po pastarosios grupės atsikūrimo 2007 m. toliau dalyvauja jos veikloje kaip klavišininkas ir muzikos autorius.

Šį vakarą atliekama V. Augustino premjera – 2012–2013 m. rašyta vokalinė-instrumentinė kompozicija „Malda už Tėvynę“ dviem sopranams, dviem chorams ir simfoniniam orkestrui, kurio tradicinę sudėtį papildo lietuviško instrumento tembras – kanklės (atlikėja Aistė Bružaitė) ir savitą atspalvį mušamųjų skambesiui suteikianti paruošto fortepijono partija. Kūrinyje panaudoti tekstai iš psalmių, Šv. Augustino „Išpažinimų“, lietuvių poezijos ir amerikiečių Maldos už Tėvynę, dainuojami trimis kalbomis – lietuvių (gimtoji kalba), lotynų (Katalikų Bažnyčios kalba) ir anglų (modernios komunikacijos kalba). Kompoziciją sudaro aleatorinė įžanga ir septynios dalys. (1 ir 7 = 17 = autoriaus gimimo diena).

Skirtingos kalbos kūrinyje vartojamos koncentriškai – kraštinėse ir centrinėje dalyse (1, 4 ir 7) dainuojamas lietuviškas, 2-oje ir 6-oje dalyse – lotyniškas, 3-ioje ir 5-oje dalyse – angliškas tekstai. Pirmoje ir ketvirtoje dalyse girdimi Juozo Gudavičiaus dainos „Kur giria žaliuoja“ (eilės Ksavero Sakalausko-Vanagėlio) motyvai, o pabaigoje (7 dalyje) į originalią V. Augustino muziką natūraliai įsiliejusi daina „Kur giria žaliuoja“ skamba lyg viso kūrinio apibendrinimas.

Iškilmingo Vasario 16-osios minėjimo koncerto pradžia 18.45. Koncertą tiesiogiai transliuos Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)