Po metų pertraukos Nacionalinių premijų įteikimo ceremonija, nors ir trumpesnė negu ankstesniais metais, vėl vyko Prezidentūros Baltojoje salėje. Pernai dėl Prezidento rūmus krėtusio skandalo premijų teikimo iškilmės buvo surengtos Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Šįmet laureatų pagerbimo ceremonijoje dalyvavo Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas, kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas, kiti Vyriausybės nariai, kultūros įstaigų ir kūrybinių organizacijų vadovai, ankstesnių metų laureatai.

Įteikdamas devynias premijas dvylikai kultūros ir meno kūrėjų, Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad premijos neatsitiktinai įteikiamos Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse - nevaržoma kultūros sklaida ir nepriklausoma valstybė yra neatsiejami dalykai. Prezidento teigimu, geriausiai Lietuvą pasauliui pristato savita ir moderni kultūra - būtent tokie kūrėjai yra šių metų Nacionalinių premijų laureatai, kurių talentai atsiskleidė net ir nepalankiomis kūrybai sąlygomis.

Šalies vadovas padėkojo Nacionalinės premijos laureatams už įnašą į Lietuvos kultūros lobyną ir palinkėjo jiems įkvėpimo bei daug kūrybos metų.

Nacionalines premijas atsiėmė žinomi Lietuvos menininkai: rašytojai Onė Baliukonytė ir Sigitas Parulskis, scenografė Jūratė Paulėkaitė, dailininkai Petras Mazūras ir Mikalojus Povilas Vilutis, kompozitorius Rytis Mažulis, operos solistė Sigutė Stonytė, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas ir Valstybinio Vilniaus kvarteto nariai - Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis ir Augustinas Vasiliauskas.

Visų laureatų vardu kalbėjęs S. Žvirgždas sakė, kad Nacionalinė premija - tai ženklas, jog kūrėjai eina teisinga kryptimi, ištikimai ir kūrybingai tarnauja savo pasirinktai mūzai, puoselėja šalies kultūrą, tarnauja Lietuvos žmonėms ir valstybei.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto pirmininkas, poetas Sigitas Geda teigė, kad kultūra ir menas - nepastebimi kaip oras, kuriuo alsuojame, kaip žemė, kuria vaikštome, tačiau tik nedaugelis įsivaizduoja, kad meno kūriniai - tai titaniško, sekinančio darbo rezultatas. "Meno kūrėjus turime tausoti ir juos remti - tai nacionalinis turtas", - sakė S. Geda.

Devynios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius. Šiuo metu Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos dydis - 42,5 tūkstančio litų, tačiau pasigirsta siūlymų šias aukščiausias kultūros ir meno srities premijas didinti iki 100 tūkstančių litų.

Lietuvoje nacionalines kultūros ir meno premijas nuo 1989 metų jau yra pelnę 128 meno ir kultūros kūrėjai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją