Pusantros valandos trunkančio vienos dalies spektaklio premjera numatoma sekmadienį Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje. Tądien spektaklis bus rodomas du kartus - 16 ir 19 valandą.

Kamerinio spektaklio scenografiją sukūrė dailininkas Marijus Jacovskis, muzikos autorius - kompozitorius Giedrius Puskunigis. Pagrindinį Sergejaus Basino vaidmenį atliks S. Mykolaitis, taip pat vaidins Jūratė Viliūnaitė, Arvydas Dapšys, Algirdas Dainavičius ir Rytis Saladžius.

Pasak režisieriaus S. Mykolaičio, visi šio spektaklio personažai yra mūsų vienmečiai, amžininkai, o viena iš pagrindinių kūrinio idėjų - gyvename "čia ir dabar", niekada nėra gyvenimo "po to". Režisierius laikosi dienoraščio formos ir sceninio dienoraščio žanro. "Mano personažas nėra herojiškas, jis kalba paprasta dienoraščio kalba. Manyčiau, tik taip ir turėtų būti: juk šiuolaikiška drama atveria būtent dvasinę mūsų ubagystę", - sako S. Mykolaitis.

Spektaklio statytojai žada, kad žiūrovai atpažins savo gyvenimą - nuo aplinkos detalių iki banalių pokalbių, kuriuose išryškėja žmogiškų santykių sudėtingumas. "Ko vertas vien dialogas apie remontą, peraugantis į geriausių draugų ginčą, išgertuves, uodų analizę ir egzistencinę filosofiją", - atskleidžia spektaklio statytojai.

Kaliningrade gyvenantis 38 metų dramaturgas, aktorius, režisierius J. Griškovecas ne kartą yra lankęsis Lietuvoje. Prieš keletą metų O. Koršunovo teatro kvietimu savo monospektaklius svečias vaidino Vilniuje, o "Meno forto" salėje yra skaitęs ir pjesę "Miestas". Tačiau visavertis teatro spektaklis pagal šio dramaturgo kūrybą Lietuvoje statomas pirmą kartą.

Pasak spektaklio režisieriui S. Mykolaičiui talkinusio O. Koršunovo, "Miestas" - neaiškios struktūros, neartikuliuota, labai asmeniška pjesė, kaip ir kiti "naujuoju sentimentalistu" vadinamo J. Griškoveco kūriniai, labiau tinkami skaitymui, o ne spektaklių statymui. Režisierius spektaklį tarsi "lipdė" iš pjesės gabalų, leido sau daryti kupiūras, tad pats pjesės autorius spektaklyje sunkiai atpažintų savo tekstą.

"Spektaklyje vaidinantys aktoriai pasižymi labai išvystytomis pajautomis, gal dėl to ši pjesė scenoje tampa tokia įdomi", - sako O. Koršunovas, neslepiantis, kad iki šiol įvairiose šalyse statyti J. Griškoveco kūriniai nesulaukė tokios sėkmės, kokios buvo tikėtasi.

Netolimoje ateityje J. Griškovecas žada atvykti į Vilnių, pasižiūrėti spektaklį "Miestas" ir parodyti savo naują teatrinę-koncertinę programą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją