Pasak Estijos nacionalinės bibliotekos Parodų skyriaus vedėjos Kersti Tiik, prieš 15 metų Estijos knygų apipavidalinimo ir iliustracijų srityje įvyko istorinis lūžis. Sparčiai plėtojantis techninėms galimybėms, tapo pasiekiamas vis geresnis bendras dailininko bei rašytojo darbo rezultatas, išreiškiamas gražios knygos forma. Tačiau tuomet Estijos dailininkams trūko pinigų bei užsakymų naujų iliustruotų vaikiškų knygų leidimui. Nors knygų rinka estų kūrėjams ir leidėjams atsivėrė, parduotuvių lentynose knygų pirkėjus daugiausia gundė užsienio autorių iliustracijos.

Estijos nacionalinė biblioteka jau keletą dešimtmečių rūpinosi įvertinti bei saugoti Estijos knygų meno tradicijas. Apie 1960-uosius metus ji pradėjo tikslinį originalių iliustracijų rinkimą. Dabar unikalioje meno kolekcijoje yra surinkta per 5 tūkstančius iliustracijų, sukurtų 650-čiai knygų.

"Kasdienis mūsų darbas - kolekcijos papildymas pirktais ir dovanotais darbais. Tačiau ne mažiau svarbu yra šią unikalią kolekciją atverti tyrinėtojams ir visiems besidomintiems. Estijos nacionalinė biblioteka kiekvienais metais rengia knygų apipavidalinimo ir vaikiškų knygų iliustracijų parodas savo šalyje ir užsienyje. Mūsų partneris yra Estijos grafinio dizaino sąjunga, su kuria bendradarbiaudami parengėme ir šią ekspoziciją", - sako K. Tiik.

1999 metais Estijos grafinio dizaino sąjunga, Estijos leidyklų sąjunga ir Estijos nacionalinė biblioteka atnaujino 1957 metais pradėtą rengti knygų apipavidalinimo konkursą "25 gražiausios Estijos knygos". Dailininkės Viive Noor iniciatyva pradėtas rengti vaikiškų knygų iliustracijų konkursas "5 gražiausios Estijos knygos". 2004 metais Estijos nacionalinė biblioteka įsteigė "Auksinės knygos" prizą. 2004-ieji buvo ir Nacionalinės bibliotekos skaitmeninės knygų iliustracijų kolekcijos gimimo metai.

Kilnojamojoje parodoje Vilniuje pristatoma beveik devynios dešimtys iliustracijų, kurias sukūrė 22 autoriai, daugiausia dirbantys akvarelės technika ir pasižymintys kaip puikūs piešėjai.

Parodos rengėjai tikisi, kad tai bus puiki proga pakviesti ir Lietuvos grafikus pasirengti dalyvauti Talino II iliustracijų trienalėje, į kurią kitąmet laukiama atvykstant dailininkų iš visų Baltijos jūros regiono valstybių. Trienalė vyks 2006 metų lapkričio mėnesį Estijos nacionalinėje bibliotekoje.

Estijos vaikų knygų iliustracijų paroda M. Mažvydo bibliotekoje veiks iki kovo 6 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją