Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo yra plačiai žinomas kolektyvas, praplėtęs baleto galimybes. Šis kolektyvas yra vienintelis pasaulyje, statantis tikro klasikinio baleto spektaklius ant ledo. Pirmąkart žiūrovai baletą ant ledo pamatė 1967 m., kai buvo surengtas pirmasis trupės viešas pasirodymas.

Baleto vadovas ir įkūrėjas Konstantinas Bojarskis buvo pirmasis, sugalvojęs ant ledo perkelti visą klasikinio baleto spektaklį, o ne atskirus šokių ir sporto triukų fragmentus. Nepakartojamo talento choreografas sukurė visiškai naujus ledo baleto žingsnelius ir kitus šokio elementus. Pasirodymai praturtėjo šokiui būdinga plastika, todėl tobulėjo ir visas dailusis čiuožimas. Gimė visai nauja baleto ant ledo choreografija, kurioje vyravo savi įstatymai ir savos išraiškos priemonės.

Palaipsniui baleto ant ledo repertuaras plėtėsi. Atsirado šiuolaikinio šokio kompozicijos, nauji klasikinių kūrinių pastatymai. Ruošiant artistus daugiausiai nuveikė Rusijos baleto žvaigždės: Natalija Dudinskaja, Konstantinas Sergejevas ir Borisas Eifmanas. Efektas buvo stulbinantis. Praėjus vos šešeriems metams nuo pirmojo trupės pasirodymo, žurnalas „Teatras“ rašė: „...šiandien mes galime kalbėti apie tai, kad susikūrė baleto ant ledo teatras, kuris nekopijuoja, o remiasi rusų choreografijos tradicijomis ir sukuria nuostabų šou, kuriame puikiai dera dailiojo čiuožimo dinamiškumas ir šiuolaikinio šokio įvairovė“.

Pasaulinį pripažinimą Sankt Peterburgo baletas pelnė, kai jam pradėjo vadovauti Konstantinas Rassadinas, sugebėjęs į trupę pakviesti dailiojo čiuožimo žvaigždes. Skirtingu metu Sankt Peterburgo valstybiniame balete ant ledo šoko daugkartiniai pasaulio ir Europos čempionai, dukart olimpiniai čempionai Liudmila Belousova ir Olegas Protopopovas; daugkartinis pasaulio ir Europos čempionas, olimpinis čempionas Aleksejus Ulanovas; daugkartinė pasaulio ir Europos čempionatų, Olimpinių žaidynių prizininkė Liudmila Smirnova. Balete ant ledo šoka net 20 šokėjų, kuriems yra suteikti Rusijos sporto meistrų vardai.

Nuo 1995 m. Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo pradėjo rengti pasirodymus arenose ir operos teatrų scenose. Šiuo metu teatro repertuare yra garsūs klasikinio baleto kūriniai: „Miegančioji gražuolė“, „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“, „Pelenė“... Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo kasmet pasaulyje surengia per 50 pasirodymų. Kolektyvas lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Kinijoje, Ispanijoje, Korėjoje, Taivane, Graikijoje, Portugalijoje, Airijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Naujojoje Zelandijoje ir daugelyje kitų šalių.

Ištraukos iš Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo spektaklio „Miegančioji gražuolė“:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją