Jaučiasi susidorojimo auka

Gruodžio 21 dieną V. Balsiui buvo įteiktas atleidimo raštas už keturių dienų pravaikštas. DELFI pakalbintas teatro režisierius pasakojo, kad jo atleidimas buvo motyvuotas tuo, jog jis nesėdi teatre aštuonias darbo valandas. Tačiau Kauno mažojo teatro meno vadovas pabrėžia, kad teatras - ne fabrikas, kuriame veiksmas vyktų tik nuo devynių ryto iki šešių vakaro.

"Dabar teatre vyksta paruošiamasis darbų etapas. Informavau direktorių, kad Vilniuje buvau susitikęs su vertėja, su aktore - dirbau kūrybinį darbą. Tačiau aš manau, kad su manimi buvo tiesiog susidorota. Nei praleistų repeticijų, nei aktorių skundų, nei užgėrimų, - nieko tokio nebuvo", - pasakojo teatro režisierius, televizijos žiūrovams žinomas iš filmo "Miegančių drugelių tvirtovė".

Situacija primena caro laikus

V. Balsys mano, kad esama situacija primena caro laikus, kai visi valstiečiai turėjo turėti dalgiui leidimą. Teatras, anot jo, nėra kontora ar fabrikas, kuriame vyktų darbas tik nuo devynių iki šešių. "Kūrybinis procesas vyksta permanentiškai, įskaitant ir savaitgalius. Kaip meno vadovas į teatrą patekti negalėdavau, nes Baniūnas jį savaitgaliais užrakina, todėl repeticijas neretai rengdavau savo namuose", - pasakojo režisierius.

V. Balsys mano, kad tai yra tik psichologinė direktoriaus nepasitenkinimo išraiška. Mat meno vadovas neretai užsimindavo A. Baniūnui dėl kritiškos teatro būklės. "Teatras primena seną tarybinį bendrabutį. Sakau, išsidažome bent laiptinę. Žmonės spektaklio metu nukrenta nuo kėdės, nes ji sulūžusi, spektakliuose visi sėdi su paltais, nes nėra normalios ventiliacijos. Bet jei tu pastabas sakai, įstatymiškai su savimi susitvarkysiu", - mano V. Balsys, tikintis Kauno savivaldybės ar teismų pagalba grįžti į savo darbo vietą.

Darbus atlikti tekdavo kitiems

Tuo tarpu Kauno mažojo teatro direktorius A. Baniūnas DELFI tikino meno vadovą atleidęs teisėtai.

"Jis atleistas už piktybines daugkartines pravaikštas. Jei darbuotojas nevykdo savo funkcijų ir dėl to kenčia teatras, tokie sprendimai turi būti priimami, - neabejoja direktorius. - Jis dar buvo ir meno vadovas, kurio pareigos buvo ne tik spektaklio pastatymai. Jei darbuotojas neatlieka savo tiesioginių darbų, tada kyla klausimas, ką jis veikia, ką mes išlaikome už mokesčių mokėtojų pinigus? Įsivaizduoju, kad visi norėtų turėti tokį darbą, kai už vaikščiojimą Laisvės alėja gautum pinigus."

A. Baniūnas pabrėžia, kad ieškoti kompromisų su meno vadovu jis bandė ieškoti daug metų. "Darbuotojai manęs klausdavo, kodėl mūsų teatre yra toks meno vadovas, kurio funkcijas turi atlikti kiti darbuotojai", - sakė Kauno mažojo teatro direktorius.

Išplatinta peticija - iškraipyta

Po V. Balsio atleidimo iš darbo, buvo išplatinta peticija, kurią pasirašė keli šimtai meno vadovą palaikančių žmonių, tarp jų ir aktorių, režisierių. Joje rašoma, kad "visi Lietuvos menininkai, šiaip mąstantys žmonės suvokia, jog spektakliai kuriami ne sėdint ankštame kabinete. Todėl teatro direktoriaus atleidimo priežastis yra absurdiška. Praktiškai visuose Lietuvos teatruose yra leidžiama, atsižvelgiant į Darbo kodeksą, būti darbo vietoje tik per konkrečias repeticijas ar spektaklius, kitą laiką repetuojant, dirbant laisvose erdvėse. Kitaip kuriantis, savo vidinę laisvę siekiantis išsaugoti žmogus tampa biurokratų kaprizo ar antipatijos auka."

Tačiau direktoriaus pastebėjimu, peticijoje surašyta daug iškraipytų ir tendencingų faktų. 

"Suprantu, kaip viskas atrodo perskaičius peticiją. Bet jei viskas iš tiesų būtų taip, kaip ten surašyta, mes šiandien tikrai neturėtume problemų, - sakė teatro direktorius. - Peticijoje rašoma, kad salės lūžta dėl V. Balsio spektaklių. Taip tikrai nėra. Pora pastatymų dėl prasto žiūrovų lankomumo buvo nuimti. Jei valstybė iš mokesčių mokėtojų pinigų skirs rentą jo išlaikymui už nieko neveikimą, viskas tvarkoje, jis čia gali būti. Bet šiai dienai to negalime sau leisti", - tikino Kauno mažojo teatro vadovas.

Buvęs Kauno mažojo teatro meno vadovas, režisierius bei aktorius V. Balsys - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)