Tuganas Sokhievas jau ketverius metus yra vienu geriausių Prancūzijoje tituluojamo Nacionalinio Tulūzos Kapitolijaus orkestro meno vadovas. Prieš tai jis tris sezonus buvo šio kolektyvo pagrindinis kviestinis dirigentas. Šio, 2012–2013 metų, sezono pradžioje T. Sokhievas taip pat tapo Berlyno vokiečių simfoninio orkestro („Deutsches Symphonie-Orchester Berlin“) meno vadovu.

Dirigento darbas su Tulūzos orkestru sulaukia vis didesnių liaupsių didžiausiuose Prancūzijos dienraščiuose. Antai „Le Figaro“ dirigento ir orkestro bendradarbiavimą pavadino „visos Prancūzijos muzikinio gyvenimo centru“, o „Le Monde“ prašneko net apie „sokhievmaniją“. T. Sokhievas taip pat dažnai kviečiamas diriguoti Sankt-Peterburgo Marijos teatro kolektyvams, nuolat diriguoja geriausiuose pasaulio operos teatruose ir koncertuoja su žymiausiais orkestrais.

1977 m. Osetijoje gimęs T. Sokhievas tarptautinę karjerą pradėjo prieš dešimt metų Didžiojoje Britanijoje, čia 2002 m. debiutavo Velso nacionalinėje operoje diriguodamas „Bohemą“. Po metų įvyko jo debiutas Metropolitano operoje Niujorke, šioje scenoje jam buvo patikėta diriguoti gastrolinį Sank-Peterburgo Marijos teatro spektaklį „Eugenijus Oneginas“. 2004 m. T. Sokhievas ypač sėmingai prisistatė Provanso Ekso festivalyje (Prancūzija), kur dirigavo S. Prokofjevo operą „Meilę trims apelsinams“, taip pat surengė įspūdingus pasirodymus Liuksemburge, Madrido Karališkajame teatre, o 2006 m. dirigavo „Borisą Godunovą“ Hiustono didžiojoje operoje.

Tarp ryškiausių T. Sokhievo praeito sezono (2011–2012 m.) darbų – jo sugrįžimai į Berlyno filharmoniją, įrašai Suomijos radijuje, koncertai su Sidnėjaus simfoniniu orkestru ir debiutas diriguojant Melburno simfoniniam orkestrui. Drauge su Nacionaliniu Tulūzos Kapitolijaus orkestru T. Sokhievas gastroliavo ne tik Europoje, bet ir Pietų Amerikoje. Tarp jo operos projektų – „Toska“ Tulūzos „Theatre du Capitole“ scenoje ir „Borisas Godunovas“ Vienos valstybinėje operoje. Itin daug dėmesio susilaukė ir kritikų buvo palankiai įvertinti jo debiutai su Vienos ir Berlyno filharmonijų orkestrais, po šių koncertų menininkas buvo pavadintas „Dirigentenwunderwaffe” (vok. stebuklais ginkluotas dirigentas). 2005 m. po pasirodymo drauge su Nacionaliniu Tulūzos Kapitolijaus orkestru „Théâtre des Champs-Elysées“ teatre, Prancūzijos kritikų sąjungą paskelbė T. Sokhievą „Metų muzikos atradimu“.

T. Sokhievas bendradarbiavo su Ispanijos nacionaliniu orkestru, Arturo Toscanini fondu, dalyvavo „La Scala“ koncertų serijose, dirigavo Rusijos nacionalinės filharmonijos, Roterdamo filharmonijos, RAI Turino, Bornmuto simfoniniam, Bavarijos valstybinės operos ir Miuncheno filharmonijos orkestrams, Strasbūro, Frankfurto, Švedijos, Frankfurto radijo simfoniniams, Oslo filharmonijos, Karališkajam „Concertgebouw“ ir kitiems orkestrams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją