Viduramžių legenda apie Apskritąjį stalą – viena gražiausių idėjų kultūros istorijoje. Siekiamybė sukurti idealią valstybę, paremtą brolybės ir gėrio idealais, nuo Viduramžių laikų iki XXI amžiaus yra didžioji utopinė žmonijos svajonė. Istoriškai šios svajonės buvo pasmerktos žlugti, bet iš naujo atgimdavo naujose epochose. Apie tai pasakojama vienoje iškiliausių XX amžiaus pabaigos pjesių, vokiečių dramaturgo Tankredo Dorsto istorinėje misterijoje „Merlinas arba nusiaubta šalis“.

Pirmąją spektaklio „Nusiaubta šalis“ versiją pagal Tankredo Dorsto pjesę režisierius Gintaras Varnas sukūrė 2004 metais apleistose „Tiesos“ spaustuvės patalpose ten dar tik besikuriančioje „Menų spaustuvėje“. Spektaklis buvo sumanytas kaip tęstinis meninis projektas, skirtas netradicinėms erdvėms, susijusioms su „nusiaubtos šalies” sąvoka. Tai - nykstančios istorinės atminties arba postindustrinio peizažo erdvės, kurios prarado ankstesnę savo paskirtį, bet dar neturi naujos. Spektaklis buvo rodomas Vilniuje buvusioje „Tiesos“ spaustuvėje, Kaune buvusiame kailių fabrike, Klaipėdoje buvusioje laivų statykloje ir net Gdanske apleistoje laivų statykloje, „Solidarumo“ judėjimo „lopšyje“. Spektaklį du kartus žiūrėjo ir aukštai įvertino pjesės autorius Tankredas Dorstas.

2009-aisiais Gintaras Varnas atnaujino „Nusiaubtą šalį“ ir adaptavo ją teatro scenai. „2004-aisiais Dorsto pjesė mums buvo per ankstyva. Dabar ji aktualesnė, skaudesnė. Spektaklis apie utopijų kūrimą, ir, savaime suprantama, – žlugimą, nes toks yra gyvenimas. Praėjus dvidešimčiai metų po Nepriklausomybės atkūrimo, su skausminga nostalgija prisimename mūsų „Apskritojo stalo“ – Sąjūdžio idėjas. Kas šiandien iš jų liko? Kalba ne tik apie idėjas, bet ir jas puoselėjusius žmones. Kokie jų likimai? Kai aktoriai klausia, kokiame spektaklio veiksme mes esame, atsakau, kad jau paskutiniame. Mūsų šalis dabar ten.“ – tada sakė G.Varnas. 2011 metais spektaklis buvo įtrauktas į Lietuvos nacionalinio dramos teatro repertuarą.

Spektaklyje „Nusiaubta šalis Vilnius“ vaidmenis kuria šiuolaikinio Lietuvos teatro ir kino žvaigždės – Arūnas Sakalauskas, Viktorija Kuodytė, Saulius Balandis, Povilas Budrys, Vytautas Rumšas, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis ir kt. Gruodžio 14 dieną jie paskutinį kartą susirinks prie „Nusiaubtos šalies“ Apskritojo stalo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)