Dviem dešimtims laureatų apdovanojimai - "Aukšto paukštės" statulėlės - bus įteiktos kovo 11-13 dienomis įvairiose sostinės salėse vyksiančiuose "Aukso paukštės" laureatų koncertuose.

"Aukso paukštės" meno kolektyvams teikiamos už pastarųjų 5 metų veiklą, taip pat pasiekimus įvairiuose konkursuose. Pretendentus nominacijoms choreografijos, pučiamųjų orkestrų, chorų ir vokalinių ansamblių, teatrų, tautinių ansamblių bei folkloro ansamblių kategorijose pateikė Lietuvos savivaldybės bei nevyriausybinės organizacijos. Laureatus rinko kiekvieno žanro kolektyvams vertinti sudaryta komisija.

Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas 1999 metais "Aukso paukštė" apdovanojimus įsteigė siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, pagerbti geriausius folkloro ansamblius ir jų vadovus.

"Manome, kad mėgėjiški kolektyvai bene ryškiausiai reprezentuoja visą kultūrinį visuomenės sąjūdį - tai skatinantis veiksnys ir socialine, ir kultūrine prasme", - BNS sakė Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė.

Vis dėlto, pasak jos, šie apdovanojimai teikiami ne tik mėgėjų meno kolektyvams. "Riba tarp mėgėjų ir profesionalių kolektyvų labai slidi, nes daugeliui jų vadovauja profesionalūs vadovai. Didžiausia dalis apdovanojamų kolektyvų - žmonės, kurie susiburia kultūrinio ugdymo tikslais", - sakė V.Šatkauskienė.

Šiemet choreografijos srityje paskelbti trys laureatai. Geriausio šokių ansamblio ir vadovo apdovanojimas atiteko Šiaulių miesto kultūros centro šokių ansambliui "Želmenėliai" ir jo vadovei Aldonai Nasėnienei, geriausios vaikų šokių grupės ir vadovės - Šiaulių moksleivių namų vaikų šokių kolektyvui "Žalnieriukas" ir jo vadovei Adelei Gružienei. Geriausia suaugusiųjų šokių grupe ir vadovu paskelbta Vilniaus miesto Grigiškių kultūros namų šokių grupė "Trepsis" ir jos vadovė Aniceta Česnakauskienė

Pučiamųjų orkestrų apdovanojimus taip pat pelnė trys kolektyvai. Ryškiausia Lietuvos žvaigžde tapo Mažeikių muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras, naujai suspindusia žvaigžde - Panevėžio rajono Šilagalio kultūros centro vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras "Sklepučini", o tarptautinio spindesio žvaigžde pripažintas Kauno miesto varinių pučiamųjų orkestras "Vario garsai".

Chorų ir vokalinių ansambliams paskirti 5 apdovanojimai. Tarptautinio spindesio žvaigždės vardas skirtas Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos merginų chorui "Liepaitės", ryškiausios Lietuvos žvaigždės - Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos kolektyvui "Varpelis", naujai suspindusios žvaigždės - Vilniaus universiteto mišriam chorui "Pro musica".

Geriausiu vokaliniu ansambliu pripažintas Šiaulių miesto Aklųjų ir silpnaregių kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis "Dermė", o geriausiu debiutu - Kelmės rajono Tytuvėnų vidurinės mokyklos moterų vokalinis ansamblis "Darna".

Trims kolektyvams paskirti teatro apdovanojimai: geriausiu lėlių teatru ir geriausiu režisieriumi pripažintas Klaipėdos vaikų ir jaunimo klubo "Švyturys" teatro studija ir jos režisierė Živilė Dargytė. Geriausiu kaimo teatru ir režisieriumi tapo Kupiškio rajono Skapiškio kultūros centro teatras "Stebulė" ir režisierė Vita Vadoklytė, o geriausio mėgėjų teatro ir režisieriaus nominacija atiteko Utenos kultūros centro "Žaliaduonių" teatrui ir režisierei Almai Eigerdienei.

Tautinių ansamblių kategorijoje geriausiu liaudies instrumentų orkestru ir vadovu pripažintas Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos liaudies instrumentų orkestras (vadovai Virginija Alenskienė ir Eugenijus Čiplys).

Geriausio dainų ir šokių ansamblio ir vadovo apdovanojimas atiteko Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo tautinių šokių ir dainų ansambliui "Vieversa" (vadovė Roberta Macelienė). Trečiąjį apdovanojimą pelnė Širvintų rajono kultūros centro liaudiškos muzikos kapela (vadovas Gintaras Pauliukonis) - ji pripažinta geriausia liaudiškos muzikos kapela.

Folkloro srityje geriausiu kaimo folkloro ansambliu tapo Varėnos rajono kultūros centro "Žiūrų" kaimo folkloro ansamblis, geriausiu miesto folkloro ansambliu pripažintas Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės folkloro ansamblis "Vilnelė", geriausiu vaikų ir jaunimo folkloro ansambliu - Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro ir Lietuvininkų bendrijos "Mažoji Lietuva" vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis "Vorusnėlė".

Apdovanojimą folkloro srityje pelnė ir Lazdijų rajono kultūros centro kapela "Dziedukai" - jie tapo geriausiais tradicinės instrumentinės muzikos atlikėjais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją