Premija skiriama rašytojams už vaikų literatūros kūrinius. Taip pat kultūros, švietimo darbuotojams už reikšmingiausius darbus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą, ugdant estetines kultūros, žmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant naujas, originalias kūrybos iniciatyvas.

Premiją sudaro dvi dalys: už lietuvių vaikų literatūros kūrinius bei už nuopelnus populiarinant literatūrą bei skaitymą.

Premijos tikslas - skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą ir knygų skaitymą.

Premijos dydis - 13 tūkst. litų, iš jų 7,8 tūkst. Lt - už nuopelnus vaikų literatūros srityje (už literatūros kūrinį /kūrinius) ir 5,2 tūkst. Lt už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (už projektus, literatūrines-kūrybines akcijas, literatūros kritikos darbus ir kt.). Kartu su premija įteikiamas diplomas.

Kandidatūras premijai gauti turi teisę siūlyti asociacijos, švietimo įstaigos, švietimo įstaigų steigėjai, kiti juridiniai asmenys. Kandidatai turi pateikti pastarųjų trejų metų kūrybinės veiklos aprašą, nominuojamų darbų pavyzdžius, kitą iliustruojančiąją medžiagą. Kandidatų siūlymų premijai Šveitimo ir mokslo ministerijoje laukiama iki gruodžio 31 dienos.

Vaikų literatūros premiją 2004 įsteigė Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija. Ji teikiama kiekvienų metų balandžio 2 dieną - Tarptautinę vaikų knygos dieną ir Hanso Kristiano Anderseno gimimo dieną.

Ši garbinga premija praėjusiais metais buvo įteikta rašytojai Violetai Palčinskaitei ir literatūrologei Astai Gustaitienei.

Vaikų literatūros premiją taip pat yra pelnę poetai Martynas Vainilaitis, Ramutė Skučaitė, rašytojai Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Gintarė Adomaitytė, Kęstutis Kasparavičius, Gendrutis Morkūnas, Vytautas Račickas, literatūrologai Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė, Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėja Roma Kišūnaitė, žurnalas "Rubinaitis".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją