Rėmėjais tapo žiūrovai

Tiesa, teatro vadovo Martyno Budraičio, tokia suma siekiama ne pasipelnyti, bet paremti spektaklio pastatymą, kurį vėliau turėtų galimybę išvysti ir kiti Lietuvos žiūrovai. Visų vadinamųjų "sponsorių" vardai bei pavardės buvo įrašytos į specialią "Katedros" programėlę šalia visos kūrybinės grupės. Tarp teatro rėmėjų buvo nemažai politikų bei verslo žmonių.

Toks drąsus Nacionalinio dramos teatro žingsnis pasiteisino. Bilietai į premjerinį spektaklį ištirpo kaip pernykštis sniegas. Išpirkti ir kiti du šio savaitgalio pasirodymai, kurių bilieto kaina siekė 55 litus. Tarp norinčių ir galinčių paremti lietuvišką teatrą buvo ir nemažai žinomų veidų, aktorių bei valdžios atstovų.

Premjerinio O. Koršunovo spektaklio "Katedra" žiūrovai - DELFI nuotraukų galerijoje:


Nacionalinis dramos teatro vadovas Martynas Budraitis ne kartą yra pabrėžęs, kad teatro finansinė būklė balansuoja ant ribos. Teatro veiklos vystymui valstybė skiria tik penkis procentus finansavimo. „Tai reiškia - tik apmokėti komunalines paslaugas, pastato išlaikymą. Kitaip sakant, būtume kaip socialinės šalpos ir pastato priežiūros tarnyba. O teatrinei veiklai vystyti, naujiems pastatymams nieko neskiriama", - sakė M. Budraitis.

Dėl susiklosčiusių nepalankių finansinių aplinkybių teatrui teko prašyti savotiškos labdaros iš žiūrovų. „Teatro finansavimas nepakankamas, bandome pritraukti rėmėjų. Tačiau jų rasti sudėtinga, todėl bent taip planuojame surinkti reikiamą biudžetą ir įgyvendinti sumanymą pastatyti „Katedrą“, - dar prieš premjerą sakė M. Budraitis.

Vandalas persikūnijo į L.Stuoką-Gucevičių

Spektaklio "Katedra" pasirengimo darbai (T.Ivanausko nuotr.)
Pagrindinį J. Marcinkevičiaus pjesės herojų - architektą Lauryną Stuoką-Gucevičių įkūnijo jaunosios kartos aktorius Marius Repšys. Teatralas scenoje - ne naujokas. Už Vandalo vaidmenį jis praėjusiais metais pelnė "Auksinį scenos kryžių". 

"Nežinau koks kitas aktorius Lietuvoje galėtų taip suvaidinti, - dar prieš premjerą M. Repšiui komplimentų negailėjo O. Koršunovas. - Marius yra labai talentingas ir gabus aktorius. Matau ateinantį jį kasdien prieš repeticijas, ilgai pasiliekantį po jų. Jis labai daug dirba. Tokį ryškų vaidmenį sukurti sunku, bet jam tai pavyksta dėl didelio talento ir darbštumo."

Tiesa, pats Marius prisipažino, kad dirbant prie šios pjesės jam teko gerokai paprakaituoti. "Perskaitęs ją nežinojau, kaip ją intonuoti. Joje gausu tokių pasisakymų, kaip "O, Dieve", "O, dangau". Tai skamba labai patosiškai, literatūriškai. Nenoriu įžeisti senojo teatro mylėtojų, bet labai bijojau, kad dialogai neskambėtų kaip iš senojo teatro. Tačiau pamažu jau pradedu perprasti šį kūrinį ir surasti tinkamą intonaciją", - prisipažino M. Repšys.

Pagrindinius vaidmenis "Katedroje" taip pat kuria aktorių elitas: Dainius Gavenonis, Arūnas Sakalauskas, Dalia Storyk, Saulius Bareikis, Darius Meškauskas, jaunosios kartos aktoriai Monika Vaičiulytė, Ainis Storpirštis ir kt. Kostiumus kūrė Sandra Straukaitė, muziką - Antanas Jasenka, scenografiją - Vytautas Narbutas.

Akimirkos iš spektaklio "Katedra" - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)