Nuo 2003 m. gyvuojantis LNOBT paramos fondas „Orfėjaus lyra“ nuolat remia menininkus. Pasak fondo vadovės Birutės Vizgirdienės, per nepilną veiklos dešimtmetį „Orfėjaus lyra“ labdarai ir paramai surinko daugiau nei 500 tūkstančius litų. Buvo paremtos solistų stažuotės, skirtos 22 stipendijos jauniesiems menininkams, nupirkti aštuoni pučiamieji instrumentai LNOBT orkestrui, choro moterims – koncertiniai kostiumai, paremta knygos apie dirigentą maestro Joną Aleksą leidyba, operų „Karmen“, „Lietuviai“, „Otelas“ pastatymai ir t. t. Be to, nuo 2009 m. „Operos švyturių“ apdovanojimuose teikiamos „Orfėjaus lyros“ įsteigtos premijos geriausiam antraeilio vaidmens atlikėjui ir Metų debiutantui.

Visi Kalėdų gala koncerte pasirodysiantys solistai yra fondo stipendininkai arba apdovanojimų laureatai. Beje, visi jie koncerte dalyvauja neatlygintinai. Tai operos solistai Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas), Jovita Vaškevičiūtė, Rafailas Karpis, Arūnas Malikėnas, Marta Lukošiūtė, Vilhelma Mončytė ir jaunos instrumentininkės – arfininkė Aistė Baliunytė ir fleitininkė Vita Marija Daunytė.

Šie atlikėjai, palydimi LNOBT simfoninio orkestro, pirmoje koncerto dalyje atliks populiarias operų ištraukas iš W. A. Mozarto „Užburtosios fleitos“, G. Donizetti „Meilės eliksyro“, programos puošmena neabejotinai taps nuostabusis „Gėlių“ duetas iš L. Delibes’o operos „Lakmė“ (dainuos V. Mončytė ir J. Vaškevičiūtė). Taip pat išgirsime dalis iš G. Rossini Mažųjų iškilmingų mišių (solistas – K. Benediktas), M. Ravelio ir W. A. Mozarto žavius instrumentinius kūrinius.

Antroje koncerto dalyje karaliaus chorai. Merginų choras „Liepaitės“ (vadovė – Jolita Vaitkevičienė) bei vyrų ir berniukų choras „Ąžuoliukas“ (vad. – Vytautas Miškinis) drauge su solistais pateiks gražiausių Kalėdų giesmių programą, kurią pradės J. S. Bacho Kalėdų oratorijos choras ir G. F. Handelio džiaugsmingasis „Joy To The World“.

Skambant tokioms giesmėms kaip visiems puikiai žinomos I. Berlino „Baltosios Kalėdos“ („White Christmas“) arba nuostabioji J. F. Wade’o „Adeste Fideles“, prie atlikėjų galėtų prisijungti ir klausytojai… Ką jau kalbėti apie F. X. Gruberio „Tyliąją naktį“ („Stille Nacht“) ar Juozo Naujalio giesmę „Didis džiaugsmas patekėjo“, kurias, beje, atliks visi koncerto dalyviai. Skirtingų tautų ir tradicijų Kalėdų muzikos kaleidoskopą vainikuos džiaugsmingasis E. R. Hawkinso gospelas „O, Happy Day“, jo priedainį lengva kartoti net ir pirmą kartą šią giesmę išgirdusiems… Juk laukiant Kalėdų bene svarbiausias yra bendrystės jausmas, o nuostabi muzika ir nuoširdūs atlikėjai tarytum garantuoja, kad gruodžio 4-ąją toji palaiminga bendrumo būsena aplankys LNOBT.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją