Gruodžio 1 d. 19 val. koncerte Nacionalinės filharmonijos scenoje skambės šiemet Jono Tamulionio sukurta „Ispaniška siuita“ simfoniniam orkestrui, Henryko Wieniawskio Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui bei šviesusis Gabrielio Fauré Requiem. Su orkestru šio šeštadienio vakarą muzikuos Kauno valstybinis choras, solistai Lidia Kovalenko (smuikas, Rusija), Asta Krikščiūnaitė (sopranas) ir Liudas Norvaišas (bosas).

Lietuvių kompozitoriaus Jono Tamulionio (g. 1949) vardas jau daugelį metų siejamas su keliais jo kūrybos kryptį žyminčiais kelrodžiais: Ispanija, Japonija, gitara, akordeonu ir choru. Jis rašo vokalinius opusus pagal ispanų poetų (José Antonio Garcios, Tomaso Moraleso, Federico Garcios Lorcos) eiles, nemažai ispaniškos tematikos kūrinių sukurta į konkursus vykstančių atlikėjų, dažniausiai choristų užsakymu. Šio koncerto programoje atliekama viena naujausių J. Tamulionio kompozicijų simfoniniam orkestrui – tai 2012 m. sukurta „Ispaniška siuita“. Ji pristatyta rugpjūčio mėn. vykusiame Juozo Pakalnio gimimo 100-osioms metinėms skirtame simfoninės muzikos kūrinių konkurse, kurį surengė Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionaline filharmonija ir LNSO. Siuitą sudaro keturios dalys: „Andalūzijos ilgesys“, „Sarkastiškas valsas“, „Drakono olų labirintai“ ir „Flamenko atgarsiai“.

Ispaniškus motyvus keis veržlios heroikos ir aistringos lyrikos kupinas lenkų kompozitoriaus Henryko Wieniawskio Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 1 fis-moll, op. 14. Šiuo kūriniu LNSO ir maestro Juozas Domarkas klausytojams pristato viešnią – smuikininkę Lidiją Kovalenko, su kuria teko koncertuoti 2011 m. festivalyje „Musica Romantica“ Šveicarijoje. Ši rusų menininkė yra pelniusi apdovanojimų įvairiuose tarptautiniuose smuikininkų konkursuose, jos pasirodymų partneriai – tokie pripažinti muzikai kaip A. Rudinas, S. Stadleris, I. Ioffas, pianistai I. Uryashas ar E. Rodrigues. L. Kovalenko įrašė keletą kompaktinių plokštelių su D. Šostakovičiaus, A. Shnittke’s, N. Paganini, H. Wieniawskio, H. Ernsto ir P. de Sarasate’s kūriniais. Atlikėja yra pagrindinė Sankt Peterburgo styginių ansamblio „Divertissement“ smuikininkė, dėsto Sankt Peterburgo valstybinėje konservatorijoje.

Lidijos Kovalenko griežiamas Wieniawskis susišauks su antrai muzikos vakaro daliai pasirinktu kūriniu – G. Fauré Requiem. Juk Wieniawskio Koncerto smuikui antroji dalis „Preghiera“ reiškia maldą, ir tai apibūdina čia skambančią muziką. Tai tarsi mąslus lyrinis interliudas, susikaupusį klausytoją panardinantis į iškilmingą liūdesį ar melancholiją. Kaip ir Requiem atveju, į iškilmingą liūdesį pasineriama prieš šviesų finalą. Nežiūrint minoriškų, adventiškai nuteikiančių šio šeštadienio koncerto spalvų, muzikinio vakaro atomazga su Angelų choru pakylės iki rojaus aukštybių. Apie LNSO, Kauno valstybinio choro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) ir solistų Astos Krikščiūnaitės bei Liudo Norvaišo rengiamą Requiem jo kūrėjas G. Fauré yra sakęs: „Teigiama, kad mano Requiem neperteikia mirties baimės. Kai kas jį net vadina mirties lopšine. Tačiau būtent taip aš regiu mirtį – ji yra išsivadavimas, mirtimi mes tarsi siekiame laimės ten, aukštybėse.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją