Vienas žymiausių ir originaliausių lietuvių saksofonininkų, drąsiai eksperimentuojantis bei tobulai valdantis instrumentą Petras Vyšniauskas tą vakarą Kongresų rūmuose klausytojus užburs kerinčiais saksofono garsais, virstančiais švelniomis ir svajingomis melodijomis, o orkestras, kuriam diriguos Ričardas Šumila, žavės skambesio sodrumu ir spalvingumu.

Įdomiais ir novatoriškais projektais garsėjantis Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir vėl tikisi nustebinti ir sužavėti publiką.

Kadangi saksofonas yra labai „jaunas“ instrumentas, atkeliavęs į muzikos pasaulį tik XIX amžiuje, kūrinių saksofonui su orkestru taip pat nėra daug. Tad šiame simfoniniame koncerte daugelis gerai žinomų kompozitorių impresionistų kūrinių, sukurtų kitiems instrumentams ar balsui, suskambės kitaip, soluojant saksofonui. Klausytojus turėtų sužavėti tai, kaip džiazo saksofonistas, įpratęs laisvai improvizuoti, tačiau ribojamas griežtų klasikos taisyklių, sugeba net ir grodamas konkrečias natas improvizuoti tembru, garso spalva ir taip perteikti impresionizmo esmę ir grožį.

Daug koncertuojantis ir keliaujantis saksofonininkas Petras Vyšniauskas, kuriam šįmet sukako 55 metai, vertina šį koncertą kaip dovaną savo gimtadieniui. „Koncertuoti su simfoniniu orkestru visada yra didžiulis malonumas. Tai – pilnatvė. Muzikos garsų, spalvų, gyvenimo pilnatvė. Man tai visada yra įvykis“, – sako P. Vyšniauskas.

Su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atlikėjas bendradarbiavo atliekant kompozitoriaus A. Martinaičio oratoriją „Laiškas visiems tikintiesiems“ (2000 m.). Taip pat yra grojęs Niujorko filharmonijoje su St. Luko simfoniniu orkestru ir Manheteno operos vyrų choru, Prahos filharmonijos simfoniniu orkestru UNESCO būstineje Paryžiuje, su Lietuvos nacionalinės filharmonijos orkestru S. Prokofjevo festivalyje Diuseldorfe.

Neseniai grįžęs iš Minsko, šiuo metu koncertuoja viename iš klasikinės muzikos lopšių – Sankt Peterburge. Labiausiai žinomas kaip džiazo muzikantas, pats Petras Vyšniauskas nėra įsitikinęs, kad jis yra tik džiazo atlikėjas. Saksofonininkas studijavo akademinę muziką pas vieną geriausių pasaulio klarnetininkų prof. Algirdą Budrį, yra grojęs šiuolaikinę muziką, folklorą, senovinę muziką ir t.t. Atlikėjo kūrinių spektras išties įspūdingas, mat jo įsitikinimu, šiais laikais reikia sugebėti groti viską.

„Labai laukiu šio koncerto, prisilietimo prie tokios jautrios ir spalvingos medžiagos bei tokio reikšmingo bendradarbiavimo su Petru Vyšniausku ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru“, – teigia dirigentas Ričardas Šumila, kuriam ir kilo koncerto idėja.

Išgirdęs džiazo saksofonininkso Branfordo Marsalio įgrotą impresionistinę programą su Londono simfoniniu orkestru, jis svajojo surengti kažką panašaus Lietuvoje, kartu su džiazo maestro Petru Vyšniausku. LVSO dėka, ši svajonė jau netrukus taps realybe ir įeis į Lietuvos muzikos istoriją. Be to, koncerto metu bus pirmą kartą atliktas ir lietuvių kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūrinys orkestrui ir saksofonui „Muzika“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją