Ir atmosfera išskirtinė: itališko rudens dvelksmas su vos juntama prinokusių persimonų gaida; mėsingas ispaniškas kvapas, atmieštas rytietišku šafrano vėjeliu; Paryžiaus metro tunelių drėgmė, sugėrusi ką tik skambėjusios muzikos virpesius; bulgarų, žydų, rumunų, arabų švenčių atgarsiai; džiazo ir tango svaigulys...

Itin turtingą žanrais repertuarą šiais metais pristatys puikūs atlikėjai iš Italijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lietuvos. Čia nebus vietos nuoboduliui ir ramiai muzikos tėkmei – susipins ispaniškas, itališkas, argentinietiškas, balkaniškas, žydiškas, arabiškas, slaviškas temperamentai.

Festivalį lapkričio 14d. 19 val. šv. Kotrynos bažnyčioje atidarys 4tango ir Ieva Prudnikovaitė su premjera „Karmen kodas“, kurioje nuskambės puikiai pažįstamos ispaniškos melodijos, specialiai suaranžuotos kvartetui ir balsui. Atlikėjai siekia atskleisti būsenas ir aistras, kurias įkūnija Ispanijos šokiai bei dainos. Scenoje nebus fetišais tapusių ispaniškos kultūros ženklų – kastanječių, gitarų, raudonų skraisčių, toreadorų kostiumų ir rožių – tik gaivališka muzika, nepaklūstanti fatališkiems žodžiams. Jausmų miražą ir pojūčius, apimančius panirus į paslapčių pritvinkusį Ispanijos nakties dvelksmą, perteiks populiariausi ispaniškos muzikos įvaizdžiai – Karmen, Aranjuez, Bolero, El Amor Brujo, Malaguena.

Po šio koncerto, 21 val. gyvos muzikos klube „Tamsta“ , savo džiazo trio ir autorinių kūrinių programą pristatys vienas talentingiausių Lietuvos jaunosios kartos akordeonistų Nerijus Bakula, dirbantis įvairiuose projektuose su Lietuvos scenos žvaigždėmis. Jis drauge su populiariais muzikais būgnininku Andriumi Kairiu ir kontrabosininku Denisu Murašovu koncertui ruošia originalios muzikos gūsį. Nerijaus kuriamose džiazinėse kompozicijose susikerta svingo, bibopo, fusion, roko, minimalizmo erdvės, šen bei ten šmėkšteli M.Petrucciani, S.Reicho dvasia.

Jau tapo tradicija Tarptautiniame akordeono festivalyje rengti tango muzikos koncertus. Ir turbūt niekas nepadarytų gražesnio meilės gesto nei italai, atvežantys A.Piazzollos muziką į Lietuvą.
Lapkričio 15 dieną 18val. šv. Kotrynos bažnyčioje italų duetas “2ttango” (Giuseppe Scigliano – bandoneonas, Filippo Arlia –fortepijonas) dovanoja išskirtinę galimybę pasimėgauti aistringomis melodijomis, sustabdančiomis laiką improvizacijomis, geidulingais sąskambiais. Itališkų tango genijaus interpretacijų kodas – meilė, neapykanta, liūdesys, džiaugsmas, skausmas, nekaltumas, nuodėmė. Tai kelionė į neblėstančios aistros pasaulį.

Vakarą šv. Kotrynos bažnyčioje 20val. pratęs solidžias muzikines patirtis suvienijusių lietuvių atlikėjų trejetas BSM trio su turtinga improvizacine programa, kurioje savitai interpretuojamos džiazo temos, žydų, arabų, balkanų šalių dainos. Šio kolektyvo muzika dvelkia subtilumu, išieškotu skambesiu ir pro akademiškas formules prasiskverbiančiu humoro jausmu. Klausantis akordeono (Raimondas Sviackevičius), smuiko (Vytautas Mikeliūnas) ir violončelės (Mindaugas Bačkus) pokalbių atsiveria nutylėtų minčių, neišsakytų prisiminimų erdvės.

Penktadienį, lapkričio 16 dieną festivalio veiksmas persikels į Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos didžiąją salę –16 valandą vyks nemokamas koncertas „Jauni-jauniems“. Perspektyviausi LMTA studentai – solistai, ansambliai ir orkestras – atliks plataus stilistinio spektro programą, atliekamą įvairiuose konkursuose Tai puiki galimybė išgirsti, kuo alsuoja studentiškos akordeono dumplės.

Nuolatiniai festivalio svečiai – kasmet vis kiti charizmatiški ir temperamentingi muzikantai iš Italijos, atvežantys kruopelytę saulėtosios šalies kultūros. 19 valandos koncerte LMTA didžiojoje salėje skambės Davide Vendramino atliekami Venecijos grožį sugėrę Vivaldi ir Scarlati opusai, šiuolaikinių autorių kūriniai, Billone kompozicijos premjera. Taip pat išgirsime Italijoje gyvenančio ukrainiečių kompozitoriaus Vl. Zubickio muziką, grojamą paties autoriaus su meistrišku Čiurlionio styginių kvartetu. Rosinio, Piazzollos temos pinsis su slavišku linksmumu, kuriuo tiesiog trykšta Vl.Zubickis.

Ketvirtąją festivalio dieną (lapkričio 17) pradės užkrečiančiai nuoširdūs baltarusiai – šeimyninis akordeonistų Daraganovų duetas „Ekspresija“. Įkūnijantys šimtaprocentinį slavišką temperamentą, jie kartais būna tiesiog pašėlę ar lengvai išprotėję, be rimtų sceninių kaukių. Jų virtuoziškumas – stulbinantis, šelmiškas, artistinės galimybės – neišsemiamos. Kad ir ką begrotų, jų atliekama muzika trykšta kerinčiu džiaugsmingumu; sunkius pasažus jie įveikia su tokiu laisvumu, kad, atrodytų, palengvėja kvėpavimas. Jų koncerte 16val. LMTA didžiojoje salėje skambės klasikos transkripcijos ir etaloniniai akordeonistų repertuaro kūriniai.

19 valandą toje pačioje erdvėje gros virtuozas iš Lenkijos Klaudiusz Baran. Jis – vienas iš tų išprotėjusių akordeonistų, kuris taip įsimyli tango, kad išmoksta groti bandoneonu. Šis bruožas liudija aistringą ir atkaklią atlikėjo prigimtį ir sufleruoja koncerto programą – skambės ir šiuolaikinė akordeono muzika, ir subtiliai bandoneonu atliekami Piazzollos kūriniai. Muzikantą gerai pažįsta Lietuvos melomanai ir tangomanai – keletą kartų jis jau grojo kaip solistas ir ansamblių (Tangata) narys.

Finalinis festivalio vakaras – lapkričio 18d. šv. Kotrynos bažnyčioje. 16 valandą jį pradės grupė „Klezmoret“ iš Lenkijos, atstovaujanti world muzikos tradicijai. Jų grojimas įkūnija ir gaivališką Balkanų šalių siautulį, ir egzaltuotą Raudų sienos atmosferą. „Klezmoret“ kompozicijos tiesiog sukelia euforiją, klausant elastingo kontraboso ritmo ir energingų mušamųjų komentuojamos akordeono ir smuiko dvikovos. Tai "vidinė muzika", kupina ekspresijos, aistros ir jaudulio, jos platumose susipina visų tautų jausmai ir vyksta nuolatinės sielos paieškos.

Kaip įprasta, labiausiai intriguojantis – baigiamasis XV Tarptautinio akordeono festivalio koncertas lapkričio 18 dieną 18 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje. Italai „Duo Metro“ (Cristiano Lui - akordeonas, bandoneonas, Stefano Ciotola – gitara), nesibaigiančiose muzikinėse kelionėse prisirinkę išraiškingų stilistinių suvenyrų, juos eksponuoja savo pasirodymuose. Ignoruodami detalų biografijos faktų užrašinėjimą, jie verčiau renkasi įamžinti akimirkos „čia ir dabar“ patirtį. „Duo Metro“ vyrukai drąsiai afišuoja gurmaniškai pateikiantys eklektiką. Įvairių stilių muzikos mišinys tuo ir įdomus – niekad nepabosta, kiekvienoje metro stotelėje – vis kitas vaizdas ir charakteris, tarsi per valandą požemiais perskrostum pusę Europos, vis išlįsdamas į žemės paviršių apsižvalgyti, kurioje šalyje randiesi šią minutę. Programoje – temperamentingos džiazo transformacijos nuo čigoniško „Manouche“ ir Piazzollos aistros iki tradicinio „mainstreamo“, Galliano manieros ir žaismingos „La Cumparsitos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją