Pirmą kartą pabandyta inventorizuoti ir įvertinti meno kūrinius, priklausančius Šiauliams, esančius miesto žemėje ar ant Savivaldybės pastatų. Tarybai buvo pateikta tvirtinti 50 išorinių dailės kūrinių vertes.

Brangiausiai įvertintas fontanas "Saulės diskai" su aikštės įrengimu - 2,4 mln. litų. Saulės laikrodžio aikštės "Šauliukas" - 1,8 mln. Lt vertės. Vitražas "Saulės mūšis" - 1,2 mln. Lt. Sukilėlių kalnelyje stovintis Nepriklausomybės paminklas - 1,3 mln. Lt, rašo "Šiaulių kraštas".

Dienraščio žiniomis, Savivaldybėje nėra išlikę jokių dokumentų apie 30 dailės kūrinių įrengimą, o jų balansinė vertė yra prilyginta 1 litui. Kai tik tokios vertės kūrinys niokojamas, nėra ir "žalos", nekeliama nė baudžiamoji byla.

Tarp "beverčių" buvo ne tik vitražas "Saulės mūšis", bet ir Šiaulių simbolis - laikrodis "Gaidys", skulptūros "Trys nykštukai", "Mergaitė su dūdelėmis" ir daug kitų garsių kūrinių.

Todėl vertinimo komisija, kurioje dirbo ir kūrybinių sąjungų atstovai, vertino ir kūrinių nematerialiąją vertę, ją sumavo su balansine verte.

Dabar įvykus vandalizmo aktui ar vagystei žala, padaryta Savivaldybei, būtų skaičiuojama nuo šių patvirtintų verčių.

Įvertinimas buvo atliktas ir tam, kad galima būtų numatyti lėšų meno kūrinių remontui ar restauracijai, įvertinus, ne tik praktinius fizinius kūrinių parametrus, bet ir autorystės bei meninį faktorius.

Tačiau Taryboje kilo nemenkas ginčas ir dėl atrankos, ir dėl vertinimo. Paaiškėjo, jog galutinė vertinimo "metodika" buvo pačių politikų "pasiūlyta". Todėl ekspertų siūlytos kai kurios vertės mažėjo: pavyzdžiui, skulptūros-fontano "Trys paukščiai" kone tris kartus - nuo 326 tūkst. Lt iki 118 tūkst. Lt.

Bet neįvertintų meno kūrinių liko antra tiek. Piktintasi, jog už borto liko dar mažiausiai pusšimtis kūrinių, tarp jų - "Aušros" skulptūra prie parko, "Chimeros" prie banko, Kazimiero Venclauskio paminklas prie "Aušros" muziejaus, net "Katinai" ant "Valerijono" vaistinės pastato.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją