Pirmąjį vakarą pagrindinį Boriso vaidmenį atlieka garsus bosas iš Rusijos Edemas Umerovas, kuris dainavo ir pastatymo premjeroje prieš keletą metų, o antrąjį vakarą – spalio 26-ąją – pirmą kartą Godunovo partiją atliks LNOBT bosas Liudas Norvaišas. Diriguos Robertas Šervenikas.

Liudas Norvaišas yra teatro solistas nuo 1990 m. Jis dainuoja bene visas pagrindines teatro repertuaro operų boso partijas: Eskamilją („Karmen“), Kardinolą de Bronji („Žydė“), Greminą („Eugenijus Oneginas“), yra dainavęs Pimeną („Borisas Godunovas“), Pilypą ir Didįjį Inkvizitorių („Don Karlas“), Raimondą („Liučija di Lamermur“), Albanį („Lietuviai“), Ulrichą („Pilėnai“) ir kitus vaidmenis. 1993 m. baigė  Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, dainavimo klasę pas prof. Virgilijų Noreiką. Vėliau tobulinosi Zalcburgo Aukštojoje muzikos mokykloje, prof. R. Knollio klasėje.

Borisas Godunovas bus bene dižiausias L. Norvaišo vaidmuo. Prieš premjerą solistas sutiko atsakyti į keletą klausimų.

- Kaip ir kada apsisprendėte paruošti Borio Godunovo partiją?

- Pavasarį paskambino maestro Robertas Šervenikas, pasiūlė: „gal sutiktumėte padainuoti Borisą? Pamąstykite porą dienų.“ Iš pradžių nustėrau, Borisas – man? Bet jau kitą dieną supratau, kad kito tokio pasiūlymo nebus ir tvirtai apsisprendžiau rimtai kibti į darbą. Šią vasarą neturėjau atostogų, užtat šiandien partija tvirtai parengta ir spalio 26 d. 18.30 val. pasistengsiu gerai ją perteikti.

- Boriso Godunovo vaidmuo – tai iššūkis?

- Tai iš tikrųjų labai didelis iššūkis, reikalaujantis fizinių, psichologinių, vokalinių pastangų – tiesiog didelio meistriškumo. Ir, manau, atėjo tas laikas – atėjo mano kaip dainininko branda, kai aš galiu atlikti tokio lygio kūrinį. Tiesiog esu laimingas.
Mane labai žavi kolegų darbas. Labai padėjo pianistė korepetitorė Eleonora Taškinaitė ir režisieriaus padėjėjas Gediminas Šeduikis. Šie „Boriso Godunovo“ spektakliai nėra premjeriniai, tik sugrįžimas, tačiau viskas lyg ir vėl iš pradžių – tarsi premjerinis dviejų spektaklių pasirodymas.

- Ar jums artimas Boriso Godunovo vaidmuo?

- Manau, Borisas kiekvienam bosui yra artimas. Ryškūs personažo išgyvenimai, pati tema labai gili – atliekant neįmanoma nieko kopijuoti ar iš šalies paimti. Viską privalai perleisti per save, savo jausmus, jo mintis turi labai asmeniškai suvokti ir perteikti scenoje. Operoje pateikiama istorija tikrai yra labai įdomi ir sudėtinga, kūrinys parašytas dviejų genialių autorių – Puškino ir Musorgskio. Tai nepaprasto lygio drama. Galiu ją palyginti su Šekspyro „Hamletu“ arba „Karaliumi Lyru“. „Borisas Godunovas“ – dramaturgiškai labai gilus kūrinys. Beprotiškai įdomu dirbti tokį darbą. Ačiū, kad likimas man pasiūlė šitą vaidmenį, laikau kumščius, tikiuosi, kad viskas bus labai gerai.

Spektakliuose taip pat dainuos Edmundas Seilius, Vytautas Bakula, Mindaugas Zimkus, Rafailas Karpis, Arūnas Malikėnas, Audrius Rubežius, Arvydas Markauskas, Eugenija Klivickaitė, Eugenijus Vasilevskis, Ramūnas Urbietis, Aurimas Raulinavičius.

Šeimininkės vaidmenį pirmą kartą atliks Jovita Vaškevičiūtė, Boriso dukters Ksenijos – Julija Karaliūnaitė (spalio 25) ir Simona Liamo (spalio 26), sūnaus Fiodoro – Ernest Brazovskij (mokyt. Vitos Pimpienės auklėtinis iš Visagino Č. Sasnausko muzikos mokyklos).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)