Kelionę po Pietų Amerika alsuojantį Vilnių „Lotynų Amerikos kultūros dienos“ iš karto po darbų kviečia pradėti kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, kur šį vakarą bus rodomi net trys Pietų Amerikos kūrėjų darbai. Čilės režisierės Domingos Sotomayor debiutinis, bet jau pelnęs apdovanojimus Roterdamo ir Vroclavo kino festivaliuose, filmas „Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio“ pasakoja apie besiskiriančios šeimos paskutinę kelionę drauge ir tėvų skyrybas vaikų akimis.

Argentiniečių komedija „Kiniška pasaka“ vedžios kupinu kuriozų ir nesusipratimų labirintu, į kurį papuola žmonių vengiantis keistuolis Roberto, pasisiūlęs padėti nė žodelio ispaniškai nemokančiam kinui. Argentinoje ši juosta sumušė visus lankomumo rekordus. Vakarą kino teatre šiandien užbaigs Kanų festivalyje „Auksinės kameros” apdovanojimui nominuotas kolumbiečių kūrinys „La Sirga“. Įtaigiai suvaidinta ir įspūdingai nufilmuota drama kvies panirti į paslapčių ir netikėtų likimo vingių kupiną istoriją apie karinių konfliktų išvargintus žmones, jų baimes, svajones ir viltingą ateitį.

Šį vakarą net dvi fotografijų parodos kvies susipažinti su daugeliui mūsų dar nematytais Pietų Amerikos vaizdais, čia gyvenančių skitingų kultūrų atstovų veidais ir netikėtais atradimais. Pačioje senamiesčio širdyje, kavinėje „Cafe de Paris“, 19 val. fotografas Tomas Griškevičius atidengs parodą „Pacha Mama“, kurioje atsispindės jo gyvenimas Pietų Amerikoje: 6 mėnesiai Patagonijoje, 18 mėnesių Buenos Airėse, 5 mėnesiai La Paze, kur prasidėdavo nepamirštamos kelionės po Argentiną, Čilę, Urugvajų, Braziliją, Paragvajų, Boliviją, Peru ir Ekvadorą.

Tuo pačiu metu Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje keliautojas Aušrys Matonis atidarys savo fotografijų parodą „Lotynų Amerikos bažnyčios“, kurioje - ryškiaspalvės, kolonijinio baroko stiliaus ar labiau į trobeles „ant vištos kojelės“ panašios bažnyčios, stūksančios vidury džiunglių.

Šeštadienį „Lotynų Amerikos kultūros dienos“ kviečia patiems išbandyti įvairiausius Pietų Amerikos instrumentus ir įsilieti į Lotynų Amerikos muzikos kūrybines dirbtuves. Čia smagiam paradui vadovaus ne tik lietuviai perkusininkai, bet ir iš Meksikos atvykę muzikantai, kurie jau rytoj, 19 val. lauks visų norinčių pamuzikuoti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

Gero kino mylėtojai rytoj kviečiami į „Lotynų Amerikos kultūros dienas“ atidariusį filmą „Violeta išėjo į dangų“. Vakar žiūrovų plojimais ir susižavėjimu palydėta Čilės juosta, muzikaliai ir jautriai atskleidžia turbūt garsiausios šios šalies moters Violetos Parra kontrastų ir aistros kupiną gyvenimą. Po šio seanso seks Argentinos trileris apie rinkimų užkulisus, gudrybes ir technologijas - „Studentas“. Šis režisieriaus Santiago Mitre kūrinys laukiamas daugelyje pasaulio kino festivalių. Šeštadienio vakarą kine vainikuos intiguojantis kino eksperimentas „7 dienos Havanoje“, kuriame kino elito atstovai kiekvienas savaip atspindės kerinčią, kontrastingą ir aistra pulsuojančią Kubos sostinę. Ši juosta Kanų festivalyje pelnė „Ypatingojo žvilgsnio“ apdovanojimą.

Kolumbietiškais ritmais mėgautis ir šokti vėlyvą vakarą kvies Kolumbijos kultūros ambasadorius Lietuvoje Jurgis Didžiulis, kuris kavinėje „Cafe de Paris“ pristatys specialią pietietišką programą.

Sekmadienį šokių meistrų Karinos Jeremian ir Deivido Meškausko studija „Soul Lounge“ siūlys rudenišką tingulį išjudinti pietietiškais šokių judesiais. Salsa, samba, merengė – šių ir kitų Lotynų Amerikos šokių žingsnelių išmoks 16 val. apsilankiusieji prekybos centre „Panorama“.

„Lotynų Amerikos kultūros dienos“ kviečia susitikti įvairiose Vilniaus vietose, pajusti neįtikėtinų gyvenimo istorijų įtaigumą, užburiančios muzikos, aistringo šokio ritmą ir kvapų dvelksmą iš kontrastų kupinos Pietų Amerikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją