Septintus metus vykstantis renginys vilios išskirtiniu kinu, įspūdingomis fotografijų parodomis, muzikos dirbtuvėmis, šokių vakarais ir Lotynų Amerikos literatūros skaitymais, paskaitomis bei susitikimais su ryškiomis asmenybėmis. Savaitę truksiančio renginio metu bus galima ne tik actekų kalendoriaus paslaptis sužinoti, bet ir pasaulio pabaigos meniu išragauti.

„Lotynų Amerikos kultūros dienos“ į Lietuvą žengia pačiu laiku. Kai ima bjurti orai ir nuotaika, šis renginys leidžia panirti į tų kraštų kultūrą, kur turbūt labiausiai dabar norėtume būti. Programa turtinga gero kino, puikių parodų, muzikos, įdomių paskaitų, kurias ves Lotynų Amerikoje gimę ar ten ilgą laiką gyvenę žmonės. Kaip ir dera pietietiškai šventei, bus gausu skonių, spalvų, garsų, reginių, tad kviečiame nepraleisti progos darganą iškeisti į ryškiaspalvę fiestą,“ - apie gausią renginių programą pasakojo „Lotynų Amerikos kultūros dienų“ organizatorė ir festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

„Lotynų Amerikos kultūros dienos“ kvies vakarus leisti kine, kur bus rodomi septyni, garsiausiuose kino festivaliuose atrasti ir apdovanoti Lotynų Amerikos kūrėjų darbai. Renginio atidarymo vakarą šiurpuliukus per odą ganys filmas „Violeta išėjo į dangų“, unikaliais muzikos ritmais ir garsios atlikėjos Violetos Parra aistringo gyvenimo vingiais nukelsiantis į Čilę. Gausų būrį garsių aktorių bei režisierių išvys kino mylėtojai, atėję į filmą „7 dienos Havanoje“. Ypatinga nuotaika apgaubs kolumbiečių drama „La Sirga“ ir San Sebastiano festivalio konkursinėje programoje dalyvavusi meksikiečių drama „Čia ir ten“. Apie rinkimų įkarštį ir užkulisus pasakos argentiniečių politinis trileris „Studentas“. Skyrybų dramą vaikų akimis atskleis Čilės filmas „Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio“. Ironiška argentiniečių komedija „Kiniška pasaka“, sumušusi gimtinėje visus lankomumo rekordus, leis ne tik pasijuokti iš komiškos situacijos, bet ir kvies po filmo seanso padiskutuoti humoro tema su čia gyvenančiu argentiniečiu dėstytoju Carlos Brebbia.

„Šiems filmams buvo taikomi tokie pat kriterijai kaip ir festivalio „Kino pavasaris“ repertuarui. Atrinkome juostas, kurios ne tik keliauja po didžiausius kino festivalius visame pasaulyje, bet ir garsiausiuose jų skina apdovanojimus. Net keturi „Lotynų Amerikos kultūros dienų“ filmai rodomi vakar atsidariusiame Londono kino festivalyje,“ - apie didžiausius Lotynų Amerikos kūrėjų atradimus pasakojo „Lotynų Amerikos kultūros dienų“ kino programos sudarytojas Edvinas Pukšta. „Ir filmų temos bus itin artimos lietuviams: nuo emigracijos pasekmių šeimose iki beprotiškos rinkimų karštinės. Mūsų politikos klounai galės pasižiūrėti, ką padarė ir ko ne, kad laimėtų rinkimus.“

Ko ieško lietuviai kitoje pasaulio pusėje, ką ten randa ir kokį pėdsaką palieka – kvies sužinoti „Lotynų Amerikos kultūros dienų“ metu vyksiančios paskaitos, kurias ves šiuos kraštus skersai išilgai išmaišę tautiečiai ir Lietuvoje gyvenantys Lotynų Amerikos šalių piliečiai.

Ką reiškia būti kitokiu F.Castro valdomoje Kuboje atskleis literatūros vakaras, siūlysiantis susipažinti su Kubos romanistu ir rezistentu Reinaldu Arenu.

Intriguojančią fotografijų parodą iš gimtosios Kolumbijos pristatys dainininkas Jurgis Didžiulis. Kerinčias akimirkas, užbursiančias atgijusiais Lotynų Amerikos vaizdais dovanos ir fotografo Tomo Černiševo Griškevičiaus, gyvenusio Argentinoje bei Bolivijoje, paroda ir aistringo keliautojo Aušrio Matonio užfiksuotos kontrastingos Lotynų Amerikos bažnyčios.

Apie šiemet pasaulio pabaigą pranašaujantį actekų kalendorių pasakos patys meksikiečiai ir gundys paragauti patiekalų iš... pasaulio pabaigos meniu.

„Lotynų Amerikos kultūros dienos“ siūlo nepraleisti ypatingos savaitės spalio 18-25 dienomis, susitikti įvairiose Vilniaus vietose ir pajusti neįtikėtinų gyvenimo istorijų, juoko įtaigumą, užburiančios muzikos, aistringo šokio ritmą, kvapų dvelksmą iš Argentinos, Brazilijos, Čilės, Kolumbijos, Kubos ir Meksikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją