Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), mūsų šalies klausytojų pamėgtas maestro Olivier Grangeanas iš Prancūzijos ir vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur parengė prabangią klasikinės muzikos programą.

Pagrindinis programos sumanytojas ir jos įgyvendintojas – dirigentas Olivier Grangeanas. Lietuvos publika jį pažįsta jau 15 metų. Pasak maestro, jau per pirmą susitikimą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) jis buvo maloniai nustebintas mūsų muzikantų imlumo, su kolektyvu iškart užsimezgė puikūs profesiniai ir asmeniniai santykiai. Šiuo metu Paryžiuje gyvenantis dirigentas gastrolių koncertus dažniausiai rengia pasiūlius Prancūzijos institutui Paryžiuje, kurio iniciatyva pirmąkart atvyko ir į Vilnių.

Šio instituto iniciatyva buvo sukurtas ir filmas, praskleidžiantis 2012 m. balandį vykusio Olivier Grangeano ir LNSO koncerto uždangą ir atveriantis repeticijų peripetijas, kūrinio kelią nuo partitūros skaitymo iki koncertinio atlikimo. Loïc Salfati režisuotą video filmą galite peržiūrėti internete: http://www.youtube.com/watch?v=2rBssuG5J6g.

Kiekvienas dirigento Olivier Grangeano pasirodymas Lietuvoje palieka neišdildomą įspūdį. Šį kartą maestro pristato trijų XIX–XX a. sandūros autorių muziką. Koncerto pradžiai orkestras atliks vengrų kompozitoriaus Zoltáno Kodály „Teatro uvertiūrą“, pradžioje sumanytą operai „Háry János”, bet ilgainiui tapusią savarankiška koncertine pjese. Tolesnei koncerto programai dirigentas pasirinko savo tėvynainio, vargonavimo meną puikiai išmaniusio ir jam ypač daug dėmesio skyrusio kompozitoriaus Félixo-Alexandre’o Guilmant’o Pirmąją simfoniją vargonams ir orkestrui. Vargonų partiją atliks viena ryškiausių nūdienos Lietuvos vargonininkių Renata Marcinkutė-Lesieur.

Koncertą vainikuos rusų kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo įspūdingieji „Simfoniniai šokiai“. Pirminė autoriaus pasirinkta kūrinio antraštė buvo „Fantastiniai šokiai“, o trijų dalių pavadinimai – „Vidurdienis“, „Sutemos“ ir „Vidurnaktis“, vėliau dalims paliktos tempų nuorodos. Ši orkestrinė siuita – paskutinė rusų kompozitoriaus Rachmaninovo kompozicija, apibendrinanti visą jo kūrybą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją