„Dauguma mūsų dirbame tarsi savo virtuvėje. Bendri projektai yra puiki galimybė pamatyti, ką daro kiti, patiems menininkams pabūti drauge, suartėti, kurti kartu”, - sakė Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus. Orkestras miestelėnams parodys nuotaikingą programą su Klaipėdos jaunimo teatro aktoriais. Nuotaikingus klasikinius kūrinius lydės išraiškinga kūno perkusija.

Turgaus prieigose svečius pasitiks Klaipėdos universiteto menų fakulteto instrumentinės muzikos katedros studentų ir dėstytojų diksilendas. „Mums nedažnai tenka groti gatvėje, nors diksilendo žanras, atsiskyręs nuo žygiuojančių karinių orkestrų, kaip tik ir yra gatvės muzika. Atpalaiduojanti, užburianti, prikaustanti dėmesį ir užkrečianti gera nuotaika”, - tikino katedros vadovas Algis Kylis, įsitikinęs, jog prives klausytojus šokti. Pasak jo, senamiestyje savaitgaliais gyvenimas turėtų virte virti. Galbūt ši muzikos ir teatro injekcija išbudins miestą.

Turguje, kaip namie jausis Klounų teatro studijos „Dulidu” artistai - Klaipėdos universiteto menų fakulteto absolventai. Jie sukinėsis dviračiais ir vienaračiais, bendraus ir linksmins. Studijos vadovas Liudas Vyšniauskas laukia susitikimo su kolegomis ir miesto gyventojais: „Tikiu, kad bus labai labai smagu. Mes bandome jungti teatrą su cirku, ieškome atsakymų į klausimus - kokia šiandien turėtų būti klounada, koks klounas? Improvizacijų temas padiktuoja situacija, nuotaika. Įsivaizduoju, kokia bus puiki nuotaika, kai vienoje vietoje susitiks kūrybingi, gabūs žmonės”.

Tarsi veidrodyje save bus galima atpažinti Klaipėdos kultūros centro „Žvejų rūmai” Pantomimos teatro „A” artistuose. „Pantomima - tai pamėgdžiojimas. Ne visada žmonės mėgsta, kai juo mėgdžioja. Stengiamės tai daryti neįžeisdami žmogaus vidinės laisvės, bet įtraukdami juos į žaidimą. Bandysim paskatinti kartu kurti, improvizuoti ir džiaugtis. Laimingi ties suaugę, kurie per gyvenimą neprarado žaidimo džiaugsmo. 5 mūsų mimai tą vakarą kvies kartu improvizuoti”, - pasakojo tearto vadovas Aleksas Mažonas.

Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų gatvės - gatvės cirko trupės „Le Artist” namai. Provokuojantis, žaismingas ir čigoniškai santūrus šou, kurio metu žongliruojama degančiu sąmoju ir aštriu kandumu, balansuojama ant ribos būti nekenčiamu ir būti mylimu. „Rodysim fokusus, spjaudysim ugnimi, vaikščiosim ant kojūkų, žongliruosim ir juokausim. Mūsų trupėje - įvairių profesijų žmonės, kurie mėgsta gatvę ir cirką. Savo tarpe turime net jūrininką. Paprastai gatvėje, kai susirenka nemenka minia, rodome savo programą. Visada labai miela susitikti su žmonėmis, o „Turgaus naktyje” betarpiškai bendrausime su publika „iš idėjos”, - sakė trupės vadovas Viačeslavas Mickevičius.

„Turgaus aikštė 6”. Kol kas taip pavadinsime dar be pavadinimo, neseniai šiuo adresu atsidariusią maisto prekių krautuvėlę. Jos savininkas - verslininkas Evaldas „Turgaus naktyje” dalyvaus kaip vaišingas šeimininkas. Ką bekeptume, į pavakarę tikrai visus vaišinsime gardžiu kepsiu”, - tikino p. Eveldas. Jis puoselėja gyvo, tikro turgaus viziją, kur žmonės susitinka, bendrauja, kur žino, ką lesė višta, kurios kiaušiniais prekiauja, kuo buvo šeriama karvė, kurios sūrį ar sviestą parduoda. „Gerai, kad menininkai buria žmones. Kuo daugiau bus žmonių, tuo daugiau veiksmo, prekybos, gyvybės”, - sakė p. Evaldas.

Vienas iš renginio iniciatorių – viešoji įstaiga „Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra”. „Menas, kaip magnetas traukia žmones. Aš tikiu, kad kartu su menininkais mes išjudinsime Klaipėdos senamiestį, turgų, mažas kepyklėles, kavines ir užeigas. Renginys vyks bet kokiu oru, siekiame kad mūsų visuomenė ir meninkai atsikratytų sezoniškumo baimės. Daugelio dalyvaujančių menininkų kolektyvų, pavienių atlikėjų ir grupių vardų miestiečiai net nežino, nes jie paprasčiausiai neturi galimybių pasireklamuoti. Turguje „abi pusės” turės progą susipažinti tiek su kūrėjais tiek su jų produktais ir repertuarais” - sakė agentūros direktorė Raimonda Laužikienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją