Netradicinių pamokų mokytojais trumpam tampa 240 garsiausių 11 meno sričių kūrėjų: architektai, muzikai, rašytojai, kompozitoriai, dailininkai, tautodailininkai, fotomenininkai, kinematografininkai, literatūros vertėjai, teatro kūrėjai, žurnalistai. Tarp jų - beveik dvi dešimtys Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų.

Šią galimybę suteikia Lietuvos meno kūrėjų asociacijos nuo 2011 metų rudens įgyvendinamas dvejų metų trukmės edukacinis projektas "Aukštosios kultūros impulsai mokykloms". Per šiuos mokslo metus kūrėjai planuoja aplankyti 226 mokyklas visoje Lietuvoje, bus surengta 2 tūkstančiai meno pamokų.

"Tarp pakviestų menininkų - tokios asmenybės kaip operos solistas profesorius Vladimiras Prudnikovas, kino kritikė Izolda Keidošiūtė, dainininkė Judita Leitaitė, rašytojas Herkus Kunčius, poetas Aidas Marčėnas ir daugelis kitų. Tiesioginis bendradarbiavimas su žymiu žmogumi, menininku interneto epochoje jaunimui tampa itin vertinga patirtimi. Šiandien, kai neretai ir tuos pačius kultūros žmones pažįstame tik per televiziją, asmeninis kontaktas ir nuoširdus bendravimas daro didelį įspūdį ir poveikį. Toks bendradarbiavimas labai naudingas ir patiems menininkams - suteikia galimybę būti išgirstiems, pajusti jaunimo realijas, įpareigoja kalbėti apie svarbius dalykus paprastai, ieškoti kontakto. Meno kūrėjai labai noriai priima kvietimą ir bendrauja su moksleiviais, ir iš mokyklų mus pasiekia šilti atsiliepimai apie netradicines pamokas", - Eltai sakė projekto vadovė Eugenija Vaitkevičiūtė.

Iki 2013 metų pabaigos vyksiančio projekto autoriai tikisi, kad mokiniai sužinos ir atras kažką nauja, įdomaus, nekasdienio, naujomis akimis pažvelgs į paveikslą, kitaip išgirs muziką ir taps meno mylėtoju ir vartotoju, o galbūt tai bus paskata ir patiems tapti meno kūrėjais ar atlikėjais.

Šią savaitę meninės kūrybos pamokos ir užsiėmimai vyksta Druskininkų savivaldybės Viečiūnų, Klaipėdos rajono Lapių, Širvintų rajono Bartkuškio, Kauno rajono Kačerginės pagrindinėse mokyklose, Kretingos rajono Darbėnų gimnazijoje ir kitose mokyklose. Spalio mėnesį numatomi menininkų susitikimai Vilniaus mokyklose.

Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą edukacinį projektą "Aukštosios kultūros impulsai mokykloms" inicijavo ir vykdo Lietuvos meno kūrėjų asociacija, vienijanti 11 kūrybinių organizacijų. Pagal šį projektą dvejus metus mokyklų bibliotekos nemokamai prenumeruoja 11 kultūros leidinių. Visa Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto vertė - daugiau kaip 3,7 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)