Prestižine premija siūloma apdovanoti rašytojus Vidmantę Jasukaitytę (pristatė Šiaulių rajono savivaldybė), Petrą Gediminą Isoką (Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos), Vytautą Jurgį Bubnį (Lietuvos bibliotekininkų draugija, Birštono viešoji biblioteka ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka), Eimutį Valentiną Sventicką (Lietuvos rašytojų sąjunga), Valdą Papievį (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), Renatą Šerelytę – Mendeikienę (A.Matelio įmonė-kino studija "Nomunim").

Tarp pretendentų į premiją - trys poetai: Gintaras Patackas (Lietuvos rašytojų sąjunga), Algimantas Baltakis (Lietuvos rašytojų sąjunga) ir Vladas Braziūnas (Lietuvos rašytojų sąjunga), literatūrologas Kęstutis Nastopka ("Baltų lankų" leidyba).

Į nacionalines premijas pretenduoja muzikantai Vladimiras Čekasinas (Lietuvos džiazo federacija), Viačeslavas Ganelinas (Lietuvos žydų bendruomenė), Rimantas Armonas (Lietuvos muzikų sąjunga, koncertinė įstaiga Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Vilhelmas Čepinskis (Lietuvos muzikų sąjunga), kompozitorius Algimantas Bražinskas (Valstybinis dainų ir šokių ansamblis "Lietuva"), dirigentai Česlovas Radžiūnas (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Vytautas Miškinis (Lietuvos liaudies kultūros centras), Mindaugas Urbaitis (Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Modestas Pitrėnas (Lietuvos muzikų sąjunga).

Nacionalinei premijai gauti pristatyti dainininkai Eduardas Kaniava (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir Gediminas Maciulevičius (Kauno valstybinis muzikinis teatras), muzikologai - Viktoras Gerulaitis (Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija) ir Vyda Bakutytė Jauniškienė (Lietuvos kultūros tyrimų institutas).

Pretendentų sąraše taip pat yra aktorių Donato Banionio (Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA), Povilo Gaidžio (Klaipėdos dramos teatras) ir Inesos Paliulytės (Kauno valstybinis dramos teatras), režisierių Vitalijaus Mazūro (Vilniaus teatras "Lėlė") bei Algimanto Puipos (Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Lietuvos muzikos ir teatro akademija) kandidatūros.

Nacionalines premijas skirti siūloma skulptoriams Vladui Vildžiūnui (Vilniaus dailės akademija), Gintarui Karosui (Tarptautinių kultūros programų centras), Daliutei Onai Matulaitei (Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas), Klaudijui Pūdymui (Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos etnokosmologijos muziejus), architektui Eugenijui Miliūnui (Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius), restauratorei Janei Bilotienei (Lietuvos mokslų akademija).

Premijų komisija taip pat spręs dėl grafikų Šarūno Leonavičiaus (VšĮ Teatras "Utopia"), Kęstučio Kasparavičiaus (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyrius ir Lietuvos dailininkų sąjunga), dailininkų Broniaus Gražio (Lietuvos dailininkų sąjunga), Nijolės Valadkevičiūtės (VšĮ "Kūrybos medis"), instaliacijų menininko Žilvino Kempino (Nidos Rutkienės individuali galerija "Vartai") ir fotomenininko Vladislavo Rimanto Dichavičiaus (Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija, Lietuvos dailininkų sąjunga) apdovanojimo.

Siūlyti kūrėją, kuris turėtų gauti Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, galėjo juridiniai asmenys.

Šios premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną. Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip viena premija gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

Kultūros ir meno premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžių - šiuo metu ji sudaro 104 tūkst. litų. Premijos mokamos iš Kultūros ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Kultūros ir meno premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga.

Kultūros ir meno premija kūrėjams gali būti skiriama tik vieną kartą.

Premijos skiriamos nuo 1989 metų.