Septintąją autobiografinės eseistikos knygą "Raudoni sandaliukai" išleidžianti aktorė Doloresa Kazragytė daugiau knygų žada neberašyti, nors visai nutraukti rašymo meno neketina. Miniatiūrinėmis noveletėmis apie teatrą, gyvenimą ir jame sutiktus žmones pagarsėjusi autorė sako, kad jos istorijos gimsta iš susitikimų ir sapnų.

Rašymas jai esą lyg išpažintis, vaidmens kūrimas išėjus iš teatro. Naujoje knygoje garsi aktorė kalba su savimi ir skaitytoju, toli nuo gyvenimo šurmulio skausmingai jausdama vienatvę ir senstantį kūną, bet dar sugeba būti nustebinta kasdienių, vos pastebimų stebuklų. Pati autorė sako šioje knygoje sufantazavusi, kaip norėtų numirti.

Muzikos istorikas Viktoras Gerulaitis po ypač sėkmingos knygos "Pavėsinėje su Richardu Wagneriu" tęsia neišgalvotas muzikos istorijas nauja knyga "Kupė su Jahannu Straussu", bet kukliai sako apie muziką dar nežinąs nieko.

"Muzika - paslaptingiausias iš menų, todėl nieko nežinau apie muziką", - kalba muzikos istorikas. Naujoje knygoje autorius mažiau pasakoja apie kompozitorius, bet pasakojimai yra didesnės apimties. Skaitytojas susipažins su tokių muzikos korifėjų kaip Gustavas Mahleris, Antonas Bruckneris, Ferenzas Lisztas, Josephas Haydnas gyvenimais ir likimais. Turėtų būti įdomu sužinoti, koks rimtas muzikos žanras yra operetė arba ko reikia žmogui, norinčiam tapti menininku.

Knygomis paaugliams garsėjanti Kristina Gudonytė neseniai išleido naują knygą "Ida iš šešėlių sodo" ir rašo būsimą knygą paaugliams apie Vilnių, dėl kurio, kaip pati sako, esanti išprotėjusi ir priimanti šį miestą asmeniškai. "Mano pačios charakteris paaugliškas, niekaip nesugebu subręsti", - prisipažįsta autorė - aktorė, dailininkė, populiarių televizijos filmų ir spektaklių režisierė ir scenaristė.

Vieną iš kurioziškiausių leidyklos kolekcijos knygų sudarė skaitytojams dar mažai žinomas istorikas Aleksandras Ikamas. Spalio mėnesį išeis jo knyga "Banginis prarijo lietuvį. Nepaprasti lietuvių nuotykiai 1900-1940 metais". Šioje humoro antologijoje surinkti straipsniai ir žinutės iš to laikotarpio lietuviškos nacionalinės ir regioninės spaudos. Pasak autoriaus, būsimoji knyga jau buvo išbandyta draugų ir pasirodė labai juokinga suprantantiems juodąjį humorą. Knygoje pateikiama apie 615 žinučių - kronikinių ir išplėstinių, aprėpiančių daugybę kasdienio gyvenimo temų.

Pirmąjį romaną "Judantys šešėliai" parašęs poetas, vertėjas Laurynas Katkus teigia, kad proza, kurioje neįlieta poezijos, jam nesanti įdomi. Jo romanas parašytas laiškų forma ir šiek tiek primena Julio Cortazaro magiškojo realizmo "triuką".

Žurnalistė Laima Lavaste palydi naują knygą, šįkart - apie lietuvius. Ankstesne humoristine knyga apie suomių tautinį charakterį išgarsėjusi autorė bando provokuojančiai pažvelgti į savo tautiečius ir naująją knygą vadina "aštria".

Istorikas, žurnalistas Robertas Petrauskas tęsia Antrojo pasaulinio karo laikotarpio tyrinėjimus ir savo antroje knygoje aprašo lemtingus sprendimus 1940-1941 metais. Kaip ir pirmoji knyga "Trečiojo Reicho triumfas", naujoji nebus perdėtai moksliška, o istorinius įvykius bandys perteikti patraukliu ir visiems suprantamu pasakojimu, rimtuose dalykuose randant ir linksmų detalių.

Leidykla "Tyto alba" šį rudenį taip pat rengiasi išleisti Gražinos Baikštytės knygą "Rimo Tumino sodas", taip pat Gintaro Grajausko, Donato Katkaus, Grigorijaus Kanovičiau, Filomenos Taunytės ir kitų žinomų ir debiutuojančių autorių knygas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją