R. Doisneau (1912-1994) fotografijos menui atidavė daugiau nei 60 savo gyvenimo metų. Jam buvo artima humanistinė fotografija, nestokojanti poetiškumo, fiksuojanti žmones ir miestą. Nuotraukose užfiksuoti skirtingų socialinių sluoksnių veidai, Paryžiaus įžymios vietos ir užkampiai, Luaros krantai ir atsitiktinių susitikimų nuotaika. Išdykaujantys vaikai, kiemsargiai, bistro linksmuoliai, madų dizaineriai, menininkai buvo jo draugai ir pažįstami, mielai patikėję kelias savo gyvenimo sekundes fotografui. R. Doisneau palikimas - apie 325 tūkstančiai negatyvų. Meniškose ir demokratiškose jo nuotraukose - didelis XX amžiaus žmonių gyvenimo, pokyčių tarpsnis. Fotografijos perkelia į praėjusį laiką ir rodo tą Paryžių, kurio dalies jau nebėra - po rekonstrukcijų išnyko kvartalai ir žmonių gyvenimo būdas.

Parodoje "Žvilgsnis į praėjusį amžių" pristatomų R. Doisneau fotografijų vertė, meno istorikų teigimu, vis auga, nes jos mena pokario Paryžiaus entuziazmą ir skepticizmo dar nesugadintą romantišką polėkį, išsaugo anuometinį miesto vaizdą ir dabar jau "prarastąjį" laiką.

R. Doisneau fotografijų paroda "Žvilgsnis į praėjusį amžių" Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki kovo 1 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją