Koncerte skambės paties B. Kutavičiaus sonata "Ad Patres", M. K. Čiurlionio fuga "Kyrie Eleison", folkloro dainininko Vytauto Lukšo ir vargonininkės Liaudos Vaitkūnaitės kompozicijos "Saulės vadavimo apeigos", įkvėptos B. Kutavičiaus, ištraukos. Aktorė Jolanta Dapkūnaitė skaitys poeziją iš senovės epų ir šventraščių, o L. Vaitkūnaitė taip pat atliks B. Kutavičiaus įkvėptą kūrinį - staigmeną.

"Koncertas bus labai paslaptingas. Tai yra misterija, kuri turėtų paskatinti klausytojus su vargonų gausmu skristi į kitas erdves, keliauti į kitą pasaulį. Kaip ir B. Kutavičiaus kūrinys "Ad Patres", kas reiškia - pas protėvius. Tai galima prilyginti šamanų siekiams. Šamanas dainavimu, muzikos garsais siekia sukelti klausytojui transą, įvyksta ritualas. Šita misterija lygiai taip pat bus tarsi ritualas", - taip apie koncertą naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo jo scenaristas ir pats jame kūrinius atliksiantis V. Lukšas.

B. Kutavičius išgarsėjo tokiais kūriniais kaip "Paskutinės pagonių apeigos", "Dzūkiškos variacijos". Jo kūryba buvo įkvėpta etninės lietuvių kultūros, minimalistinė, siekusi grąžinti senąją, ikikrikščioniškąją ir ankstyvosios krikščionybės estetiką.

"Kompozitorius mums imponuoja savo siela ir yra labai mums artimas. (...) B. Kutavičius yra sakęs, kad paslaptis ir laikas - tai dalykai, itin svarbūs pačiam kompozitoriui. Kodėl burtininkas veikia? Jis pats nieko nedaro, tik apsigaubia paslaptimi", - kompozitoriaus muzikos filosofiją apibūdino V. Lukšas.

"Kai kurie jo kūriniai pradžioje buvo labai kontraversiškai vertinti, nenorėta jų pripažinti. Gal 12 metų prireikė, kad jie taptų žinomais, vertinamais ir netgi pripažintais visame pasaulyje. (...) B. Kutavičius niekuomet nesiekė stulbinti ar šokiruoti. Jis tiesiog buvo kitoks", - taip pat sakė dainininkas.

Pasak V. Lukšo, B. Kutavičiaus minimalizmas buvo įkvėptas lietuvių sutartinių, jo kūriniuose nemažai sutartinių bruožų. Tačiau, pabrėžė jis, kompozitoriui buvo svarbu ne tik lietuvių kultūra - jis siekė atskleisti bendrą viso pasaulio tautoms praeitį, panašumus tarp dzūkų ir senovės indų bei kitų senovės tautų mitologijos. Dėl to koncerte ir bus skaitoma poezija iš senovės epų.

"Šiais laikais senoji kultūra tampa mūsų pasididžiavimu ir būtent kultūrų įvairovė šiuolaikiniame pasaulyje padeda patiems geriau pažinti save. Pažinę senovės lietuvių mitologiją mes galime geriau pažinti ir pačią krikščionybę", - sakė folkloro atlikėjas.

Jo teigimu, B. Kutavičiui didelę įtaką darė ir M. K. Čiurlionio kūryba, B. Kutavičius jį laikė savo įkvėpėju, todėl nuspręsta koncerte atlikti ir jo kūrinį.

Rugsėjo 22-oji koncertui pasirinkta neatsitiktinai - pasak V. Lukšo ši diena yra rudens lygiadienis, kuomet diena ir naktis tokio pat ilgumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)